Fredag kunne tidligere leder ved Senter for nordlige folk (DAG) i Manndalen, Mona Solbakk presentere den første nettportalen som skal formidle kunnskap om sjøsamisk kultur.

– Arbeidet med denne portalen har vært viktig med tanke på hva som formidles, og ikke minst hvor sikker er denne kunnskapen, sier den tidligere senterlederen til Framtid i Nord.

Styres av algoritmer

Solbakk kunne under lanseringen på senteret fortelle om hvordan all informasjon styres av algoritmer, og hva vi som nettbrukere får av informasjon ved bruk av foreksempel Google.

– Kunnskap om nordlige folk er ikke lett tilgjengelig. Da er det viktig å kunne stole på at man kan stole på den informasjonen som gis, forteller Solbakk.

Bare begynnelsen

Nettportalen skal gi et innblikk i historien og kulturen til sjøsamene i Nord-Troms.

Men prosjektleder bak portalen, Torun Olsen, forteller at minst like viktig er det å vise at den sjøsamiske kulturen er høyst levende og i stadig utvikling.

Prosjektet er i regi av Senter for Nordlige folk, og både Olsen og Solbakk trur at dette vil bare være begynnelsen på et større digitalt prosjekt som vil synliggjøre kulturarven til urfolk i nordområdene.