-Leien gjør det vanskelig å bruke kultursalen. Hvis man skal ha råd til å bruke den, blir enten billettprisene dyre eller man må ha loppemarked for å få inntekter, sier Svein-Arne Eide, nestleder i koret Mollis.

Reisarevyen er en annen kulturaktør som er bekymret for økonomien på sikt. De reagerer på det prinsipielle ved leieprisene for ikke-kommersielle aktører.

- Det som drives i lag og foreninger er frivillig innsats, og hos oss er vi 12 personer som legger ned alt av arbeid og innsats gratis i løpet av året, sier leder i styret for revyen, Annie Nilsen.

-Må gå an å fire

Reisarevyen hadde inntil i fjor forestillingene i det gamle samfunnshuset, til en leiepris på 5.000 kroner. Revyen er svært fornøyd med å bruke det nye, flotte kulturhuset, men får erfare helt andre priser.

Halti kulturscene har en grunnpris per dag for leie av lokalet, og lys og lyd kommer utenom. I tillegg går ti prosent av billettinntektene til kulturhuset. Frivillige lag og foreninger betaler litt mindre enn kommersielle aktører. I løpet av ei knapp uke med prøver, generalprøve og tre forestillinger, beløper det hele seg likevel til nærmere 40.000 kroner for Reisarevyen.

-Vi synes at de har for stive priser på utleie for oss lokale aktører. Og vi mener at det må gå an å fire på prisen for leie, uttaler styreleder Annie Nilsen.

Ønsker fastpris

I fjor var den første måneden gratis i det nye kulturhuset, mens det er i år de frivillige foreningene får erfare hva oppsetningene koster.

- Vi vurderte om vi skulle bruke det gamle samfunnshuset, forteller Steinar Østgård, som er nestleder for styret i Reisarevyen.

Etter litt overveielse, kom de fram til at det er mye bedre for publikum i Halti kulturscene. De kontaktet ordføreren i håp om å få en bedre totalpris. Beskjeden de fikk, var at ingenting kan gjøres så lenge kommunestyret har vedtatt prisene.

Fremdeles er spørsmålet om hvilket lokale de skal benytte, noe revyen må vurdere på sikt. I tillegg synes de at Halti kulturscene har et komplisert system for fastsettelse av leien, og de tror en fast pris ville vært mye bedre.

- Det er vel sånn at de fleste som leier der er avhengig av å ha et budsjett for å komme i null, påpeker Annie Nilsen.

Gir til veldedighet

Revyen får inn en del i billettinntekter etter tre forestillinger, men bruker rundt halvparten på kostymer og utstyr. I tillegg gir de hvert år mellom 10.000 og 20.000 kroner til veldedighet, der mesteparten har gått tilbake til Nordreisa kommune, spesielt til Sonjatun helsesenter. Til slutt sitter de igjen med en liten buffer til kommende revyer, som de nå frykter vil bli borte.

- Vi synes det er trist at de pengene vi har på kontoen skal gå, slik at de som kommer etter oss må begynne på null igjen, sier Nilsen.

- Da vi startet i 2007 hadde vi ikke mye å rutte med. Vi måtte låne penger og handlet inn av private midler, forteller Østgård, som uansett ikke synes det er greit at kommunen tar seg såpass godt betalt.

- Kommunen skal ikke sko seg på hva vi tjener.

Underskudd

Koret Mollis går i praksis med underskudd etter hver konsert.

- Vi må ofte leie musikere utenfra, og utgiftene kan bli store. Med såpass dyr leie, er det ikke ofte man ser seg i økonomisk stand til å bruke kultursalen, sier nestleder i Mollis, Svein-Arne Eide.

To årlige konserter koster nærmere 20.000 kroner, og i tillegg kommer de ti prosentene kommunen skal ha av billettinntektene. Mollis prøver imidlertid så langt det går an å bruke Halti kulturscene.

- Men det sliter på folk at vi må ha loppemarked og diverse for å skaffe midler. Det blir mye arbeid, og det er ikke en god opplevelse å føle at man går på tiggerferd. Vi ønsker jo først og fremst å synge.

Koret har hatt en sponsor i mange år, men får ingen kommunal støtte. De må betale for egen dirigent, noe som koster rundt 100.000 kroner i året. De er avhengig av fulle hus på konsertene, noe de sliter med å få til. Også de har vært inne på tanken om å gå tilbake til å bruke det gamle samfunnshuset, men synes det er for galt.

- For å ikke ta økonomiske sjanser, burde vi kanskje brukt samfunnshuset, uttaler Svein-Arne Eide.

Kulturrådet har sendt brev

Nylig ble leieprisene i kulturhuset tatt opp som egen sak i Kulturrådet. Bakgrunnen var en henvendelse fra Nordreisa musikkorps. Kulturrådet i Nordreisa var i tillegg kjent med hva koret Mollis mener, som også har en representant i rådet. For om lag tre uker siden skrev de derfor et brev, der kommunen blir anmodet til å redusere prisene. Kulturrådet ber om at dette tas opp når kommunestyret skal behandle budsjettet.

- Det er dyrt for frivillige lag og foreninger I Nordreisa når man skal ha oppsetninger, fordi man ofte er avhengig av sponsorinntekter. På Skjervøy har de en helt annen ordning for leie av lokaler for de frivillige lagene, uttaler Birgit Nielsen, som er leder i Kulturrådet.

At Skjervøy har et annet system, har hun sett i praksis fra felleskonsertene korpsene i de to kommunene har under samarbeidet «Nord-Troms Storband». Storbandet holder en konsert i hver kommune og betaler to helt forskjellige priser for leie av lokaler. På Skjervøy er prisen mye lavere for frivillige organisasjoner.

-Idretten har det samme problemet, her betaler de det hvite ut av øyet for leie av anlegg, mens de slipper dette på Skjervøy, sier Birgit Nielsen.

Skor seg ikke

Ordfører Øyvind Evanger (Ap) tror ikke det er realistisk med svært rimelige leiepriser i kulturhuset. Han sier han fikk vite at leieprisene Halti kulturscene tar, ikke var spesielt dyre sammenlignet med andre kulturhus, da dette ble diskutert i Nordreisa kommune. Han har forståelse for at kulturlivet kan oppleve at det er dyrt, men mener kommunen ikke tjener på utleien av kulturhuset til frivillige lag og foreninger.

-Kommunen skor seg ikke på dette, det går til drifta av bygget. Det er ikke sånn at vi skal ha inntekter på slikt, sier Evanger.

Han bekrefter at han hadde et møte med Reisarevyen, der han uttalte at det er vanskelig å gjøre noe med prisene så lenge de er vedtatt av kommunestyret.

-Men når det kommer et brev om dette, må vi se på om det går an å gjøre noe, legger han til.

Kan ikke sponse

Kommunestyret skal ifølge ordføreren uansett se på leieprisene til kultur og idrett, i forbindelse med kommunebudsjettet. Han tviler imidlertid på at det vil la seg gjøre å få en betydelig forskjell mellom leieprisen til de frivillige foreningene og de kommersielle aktørene.

-Jeg skulle gjerne hatt det slik, men nå er ikke Nordreisa kommune i en situasjon hvor vi kan sponse lag og foreninger på denne måten. Vi har ikke mulighet til å gjøre det, da vi sparer på alle hauger og kanter, sier Evanger.

-Men igjen, dette er det kommunestyret som fastsetter, og hvis de ønsker kan de gjøre noe med det. For det er et godt spørsmål, og det er verdt å diskutere.

Styreleder Annie Nilsen og nestleder Steinar Østgård øver i disse dager med Reisarevyen. De håper kommunen endrer leieprisen til neste år. Foto: Veronica Lekang
Ordfører Øyvind Evanger sier kommunen ikke tjener på utleie av kulturhuset. Arkivfoto