Rovviltnemnda i Troms og Finnmark har lenge bedt om svar fra departementet om et eventuelt forskningsprosjekt om hvilke innvirkninger kongeørna har på rein- og sauenæringen i Troms og Finnmark.

De fikk svar fra Vidar Helgesen i innledningen av møtet at planleggingen av forskningsprosjektet vil starte i november sammen med klima- og miljødepartementet, landbruksdepartementet Norsk institutt for naturforskning(NINA). Karlsen har tro på at forskningsprosjektet kan starte i løpet av 2017.

Stort trykk fra rovdyr

-Åtti prosent all villrein og mesteparten av kongeørna i Norge lever i Troms og Finnmark, så det er et stort trykk fra rovdyr på reinflokkene hele året, i motsetning til andre dyr som går inne halve året, sier Karlsen om bestanden av rovdyr i nord.

Samtidig som det er gitt tillatelse for å starte forsking er det også åpnet for skadeforebyggende tiltak for rein og sau, hvor man kan ta ut kongeørn.

Hører gaupa hjemme i nord?

Gaupebestanden ble også diskutert, og Karlsen spør om gaupa hører hjemme i Nord-Norge. De har forskning fra NINA på hvilke skader gaupa har på rein- og sauenæringen, forskning da antall rovdyr som skulle leve rundt i distriktene ble bestemt i 2004 ikke fantes. Og mener at bestanden er for høy i Troms og Finnmark, selv om antallet er på bestandsmålet på rundt 60, 70 dyr.