Forsvaret tilføres 300 millioner kroner i friske midler neste år. Samtidig gjøres interne omdisponeringer på 90 millioner i neste års forsvarsbudsjett. De ekstra pengene går blant annet til å opprettholde Kystjegerkommandoen i Harstad og til å styrke Hæren og Heimevernet, særlig i Troms og Finnmark.

Samtidig legges Andøya flystasjon ned. Det opprører de tre sentrumspartiene som ikke er del av avtalen om langtidsplanen. Den er regjeringspartiene og Arbeiderpartiet alene om.

Sentrum skuffet

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun er grunnleggende uenig i forsvarsavtalen som Stortingets tre største partier nå banker gjennom.

– Det handler om at vi står langt fra regjeringen og Ap i de strategiske valgene for framtidens forsvar. Venstre mener Hæren og Heimevernet må spille en langt viktigere rolle enn regjeringen har lagt opp til, og Ap har sluttet seg til, sier hun.

– Vi kunne ikke være med på avtalen om langtidsplanen for Forsvaret. Den mangler tydelige rammer for Hæren og Heimevernet i årene som kommer, og går dessuten inn for å legge ned Andøya, til tross for at konstadsberegningene ikke er godt nok kvalitetssikret, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Hun sier sentrumspartiene nå vil gå sammen om å skrive merknader til langtidsplanen som Stortingets tre største partier sikrer flertall for.

Korpsene består

Enigheten mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene om forsvarsbudsjettet for 2017 innebærer at alle Forsvarets fem musikkorps består.

– Det har også vært viktig for KrF å sikre fortsatt drift av HV11 og Sjøheimevernet i Nord-Norge i 2017, sier partileder Knut Arild Hareide.

Han mener budsjettenigheten med regjeringspartiene innebærer at Forsvaret i Nord-Norge styrkes med over 370 millioner kroner.

– KrF har også fått gjennomslag for mer penger til å tilrettelegge for kvinner i Forsvaret, økt støtte til veteranorganisasjoner og Det frivillige skyttervesenet, framholder han.

Sps Marit Arnstad er på sin side kritisk til budsjettavtalen. Hun mener 390 millioner i styrking og omdisponering er for lite.

– At beslutningen om å legge ned Setnesmoen og Sjøheimevernet skyves til neste høst, bidrar heller ikke til å fjerne usikkerheten som ligger der, sier hun.

– Løft for nord

Enigheten mellom Ap og regjeringspartiene innebærer at de store investeringene til 52 nye kampfly, fire nye ubåter og nye overvåkingsfly ligger fast.

Partileder Jonas Gahr Støre sier Aps hovedkrav i forhandlingene med regjeringspartiene har vært å sikre flere ressurser til hær og heimevern, styrke forsvarsevnen i Nord-Norge samt sikre at regningene ikke skyves ut i tid.

– Langtidsplanen innebærer et historisk økonomisk løft for forsvarssektoren, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

– Bygger opp

Også Frp er fornøyd med at den «samlede kapasiteten i nord bygges opp».

– Anskaffelse av nytt og moderne utstyr krever store ressurser. Vi er glade for at vi får på plass dette, samtidig som vi bevarer Kystjegerkommandoen og styrker Hæren og Heimevernet, korps og sjøforsvar, sier partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik. (©NTB)