SARAFOSSEN Fossen i Reisadalen kan få det kvenske parallellnavnet Saarakurkkii eller Saarankurkkii. (Foto: Bård Bendik Grøtta Fanghol)

SARAFOSSEN Fossen i Reisadalen kan få det kvenske parallellnavnet Saarakurkkii eller Saarankurkkii. Foto: Bård Bendik Grøtta Fanghol

1 / 1

Kan få det kvenske navnet Saarakurkkii

Sarafossen i Nordreisa kan få kvensk navn.

Kartverket har sendt en forespørsel til Språkrådet om kvensk navn på Sarafossen i Nordreisa. I et svar fra Språkrådet skriver de at de har fått opplyst at fossen kalles Saarankurkkii. Fra før er det registrert flere navn i samme navnegruppe, f.eks. Saarajoki (vedtatt), Saaravaara og Saarajärvi. 

Foreløpig tilrådning fra navnekonsulentene er Saarakurkkii eller Saarankurkkii. Kurkkii betyr "bratt foss".

Usikker på skrivemåte

"Stedsnavnkonsulenten er likevel usikker på om riktig skrivemåte skal ha genitivs form av forleddet, dvs. Saarankurkkii, eller om forleddet skal stå i nominativs form, dvs. Saarakurkkii. Jf. at navn i samme navnegruppe har nominativ i forleddet."

I følge brevet skal kommunen kunngjøre navnesaka slik at lokale organisasjoner med em særlig tilknytning til stedsnavna får mulighet til å uttale seg.

Les mer: Furuflaten kan bli den første bygda i Lyngen med kvensk stedsnavn

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis