KVENSK RÅD Kvensk råd, (f.v) her ved Oddvar Ørnebakk fra Skibotn kvenforum, Leif Bjørnar Seppola fra Skibotn kven og finneforening, Anne Gerd Jonassen fra Kvænangen Qven og sjøsamisk forening og Elling Vatne fra Kåfjord kvenforening/Kaivuonon kveeniseura. Foto: Pål Vegard Eriksen

KVENSK RÅD Kvensk råd, (f.v) her ved Oddvar Ørnebakk fra Skibotn kvenforum, Leif Bjørnar Seppola fra Skibotn kven og finneforening, Anne Gerd Jonassen fra Kvænangen Qven og sjøsamisk forening og Elling Vatne fra Kåfjord kvenforening/Kaivuonon kveeniseura. Foto: Pål Vegard Eriksen

KVENSK RÅD:

Vil ha likestilt vern av kulturminnene 

Kvener og samer er to nasjonale minoriteter i Norge, som begge har fått unngjelde en langvarig og strategisk fornorskningspolitikk som har pågått gjennom flere generasjoner.

Disse to minoritetene har levd ved siden av hverandre i vår nordligste landsdel til alle tider, samarbeidet for å «berges» og ikke minst blandet seg med hverandre.

- I dag må kvenske kulturminner, altså spor som viser at kvensk kultur har eksistert, være fra år 1537 eller eldre for å oppnå det samme automatiske vern som samiske kulturminner får allerede når de er 100 år. Alle vet hva som skjedde i Nord-Norge under 2. verdenskrig og at det er lite spor igjen, derfor er det særlig viktig at kulturminnene i vår nordligste landsdel får et styrket vern – uavhengig av etnisitet, sier Kvensk råd i en pressemelding.

Rådet mener derfor at dagens ulike behandling av kvener og samer er en «splitt og hersk»-teknikk fra øverste hold.

- Dette er altså et politisk grep som går ut på å gjøre minoritetene innbyrdes uenige for lettere å kunne håndtere dem enkeltvis, fremfor at vi står sammen, for «sammen er vi sterke», sier de videre.

Nå skal Nordkalottfolket fronte saka på Sametinget.

- Et svar herfra vil gi en indikasjon på om samene, som har visse fordeler i dag, vil være med på å styrke kvenske kulturminner og kvensk historie. Istedenfor å spørre hva samene har å vinne på dette, kan en spørre: Hva har de å tape?

Kvensk råd forventer at Sametinget kommer til å stille seg bak Nordkalottfolket og bak forslaget om et likestilt vern av kvenske og samiske kulturminner.

- Fordi samene vet bedre enn noen hvilken situasjon kvenene befinner seg, avslutter dem.

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Nå er du barn på bussen til du er 18

Fylkestinget har fylkes ungdommens råd om å heve aldersgrensa på barnebillet.

Dette har lenge vært et problem ved lufthavnen - innen sommeren vil det trolig være løst

Innen sommeren vil en ny og forbedret ankomsthall for utland være på plass ved Tromsø lufthavn. – Vi gjør noen grep og bygger ut slik at utenlandske passasjerer kommer seg innendørs. Vi kan ikke la passasjerer stå ute i sludd og dårlig vær, sier han.

OLDERDALEN-DRAPET:

Drapsfrikjent krever tre millioner kroner i erstatning

Mannen som i Hålogaland lagmannsrett ble frifunnet for voldtekt av en mann med døden til følge i Olderdalen i Troms i 2013, går rettens vei for å få erstatning.

Duket for UKM for første gang på to år

Onsdag samles ungdom fra Kåfjord og Skjervøy i kulturhuset på Skjervøy til felels mønstring.

Måtte evakuere Nordnestunnelen

Arbeidet i tunnelen måtte avbrytes og alle arbeiderne ble evakuert.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis