Den størst prisøkningen vil være i hovedstaden - hvor man spår en oppgang på hele 12 – 13 prosent.

- Lave renter bidrar til høy temperatur i boligmarkedet også neste år. Norsk økonomi har bedret seg raskere enn mange trodde, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Hovedstaden er presset

Han spår at trykket i boligmarkedet i Oslo bare vil fortsette etter jul. - Lave renter og et stort underskudd på boliger i Oslo-området vil føre til stort prispress i boligmarkedet i Oslo. Dette styrkes også av stor etterspørsel etter sekundærboliger. Prisveksten i Oslo må løses med å bygge mer, sier Batta og peker på at antall igangsatte boliger i Oslo-området er på vei opp.

Slik blir det i Tromsø

Boligmarkedet påvirkes av høyere boligtilførsel neste år som demper prisene. Ringvirkningene fra oljenedturen er mer begrenset enn fryktet og lavere arbeidsledighet og lave renter vil føre til høy temperatur i boligmarkedet.

Prognosene til Huseiernes Landsforbund viser at Tromsø, Ålesund og Bergen vil få en prisøkning på rundt fem prosent i 2017, mens steder som Fredrikstad, Hamar og Trondheim vil stige rundt åtte prosent.

Nedgang

Stavanger kan vente seg liten nedgang.

- Det er regionale forskjeller i boligmarkedet. Det er viktig at finansministeren ikke strammer inn på boliglån og stenger unge ute. Det bør bygges 5.000 studentboliger årlig de neste ti årene. Det vil lette trykket i leiemarkedet og redusere etterspørselen også i boligmarkedet, sier Batta.