Neste års skatter og avgifter skulle vedtas i Stortinget lørdag. Der gikk Venstre først ut og sa at de ville stemme mot avtalen, på grunn av finansskattmodellen.

Innlegget skapte flere reaksjoner, og blant andre SV-nestleder Snorre Valen var raskt ute med å kommentere saken på Twitter:

– Uforståelig i Stortinget nå. Venstre stemmer mot sitt eget budsjettforlik (!) – på HELE statsbudsjettets inntektsside. Skatt, avgift, alt, skrev Valen.

– Markere

De øvrige opposisjonspartiene mente utspillet innebar at Venstre da måtte stemme mot hele inntektssiden i statsbudsjettet.

– Vi ønsket å markere at vi er uenig i innføringen av den typen skatt ved å stemme mot, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

Da Venstre ikke ville stemme for inntektene i budsjettet, varslet Arbeiderpartiet at også de ville stemme mot, ifølge kanalen. Grande mener Venstre da ble presset til å stemme for noe de egentlig er mot.

Venstre-lederen mener Ap gikk mot kutyme og høflighet mellom partiene for å nekte Venstre å stemme for sitt forslag.

– For noen ble spillet viktigere enn resultatet, sier Grande til NTB.

Uforstående til kritikk

Ap-nestleder Trond Giske sier han ikke kan forstå Grandes kritikk.

– De ville at Ap skulle sikre flertall for skatte- og avgiftsopplegget, i stedet for Venstre. Men vi har jo ikke vært med på noe budsjettforlik. Det er Venstre og KrF som holder denne regjeringen i live, sier han til NRK.

Arbeiderpartiets Truls Wickholm sier han ble overrasket da Venstre varslet at de var villige til å stemme mot regjeringens helhetlige opplegg.

– De har en budsjettenighet som inneholder mange enkeltelementer som skulle stemmes over under ett. Det at Venstre nå skulle velge å stemme mot finansskatten er rart. Jeg tror dette bunner i at Venstre ikke har tatt helt inn over seg at man stemmer over helheten, sier Wickholm til NTB.

– Det er like rart som om Frp plutselig skulle bestemt seg for å stemme mot bilavgiftene, mener han. (©NTB)