Det å sette inn mest mulig av det lovlige sparebeløpet i banken før nyttår er viktig. Boligsparing for ungdom (BSU) ble innført for rundt 30 år siden som en ordning for å hjelpe unge til å spare til egen bolig.

Skattefordelen forutsetter at midlene benyttes til boligformål, enten til kjøp av bolig eller til nedbetaling av lån på en bolig du har kjøpt.

Det maksimumsbeløpet man kan spare i året på BSU er 25.000 kroner. Av dette beløpet får du 20% i skattefradrag. Sparer du hele det lovlige beløpet, blir skattefradraget på totale 5.000 kroner.

Høy rente

Totalt kan man spare 300.000 kroner i BSU-ordningen.

- Den andre store fordelen er at alle bankene gir betydelig høyere sparerente på BSU enn på andre innskudd, normalt over tre prosent rente per år. Du behøver ikke spare et fast beløp, sier rådgiver Elsa Näsström i Huseiernes Landsforbund.

Vil øke sparebeløpet

Huseiernes Landsfor­bund har tatt opp med Finansdepartementet at beløpsgrensene for BSU børjusteres løpende for å kunne holde følge med den faktiske utviklingen i boligprisene.

Finanstilsynet har pålagt bankene å kreve at boligkjøpere normalt må stille med minst 15% egen­kapital.

- Dette rammer særlig de unge som mangler egenkapital eller får hjelp fra foreldre, men synes å ha små virkninger i resten av boligmarkedet. For få unge synes å utnytte dagens grenser for årlig sparing i BSU fullt ut, sier Näsström.

Justert fem ganger

I løpet av de siste 21 årene har beløpsgrensene for ordningen justert fem ganger. Salgspriser for boliger har i de samme årene økt over syv ganger.

- Vi i Huseiernes Landsforbund mener at samlet sparing i BSU-ordningen må økes til fem ganger grunnbeløpet i folketrygden. Det tilsvarer 463.000 kroner, sier Näsström.