Etter at FM-sendernettet ble slått av i Nordland denne uken, ble det slutt på de ukentlige sendingene på kvensk og finsk i fylket.

– Om ni måneder slås FM-sendernettet av i Troms og Finnmark, og med dette ser det ut som de eneste finsk- og kvenskspråklige sendingene på NRK vil forsvinne. Et sparsomt tilbud som fra før av har gitt Norge sterk kritikk fra Europarådet. Nå skal de fjerne det siste radiotilbudet staten tilbyr, som om kvensk språk er verdiløst, sier Hilja Huru, leder i NKF.

Europarådet har over mange år uttrykt sterk bekymring for at det kvenske medietilbudet er svært mangelfullt. NKF kjenner ikke til at det eksisterer noen planer for videreføring av tilbudet til den kvenske og norsk-finske nasjonale minoriteten, etter FM-sendenettet også slukkes i Troms og Finnmark i desember.

Forventer løsning fra NRK

Hilja Huru mener finsksendinga er spesielt viktig for den eldre delen av den kvenske befolkningen – og at å ta fra dem deres eneste tilbud på FM-sendenettet vil kunne gjøre ubotelig skade på språket.

– Den eldste kvenske/norskfinske befolkningen er bærere av kvensk språk, og vi er helt avhengig av at også de får et tilbud. For de eldste er det andaktstid i stua når finsksendinga kommer på, og man kan ikke frarøve dem den eneste eksiterende nyhetssendingen på kvensk språk. Jeg forventer at NRK finner en løsning på dette, sier hun.

Europarådet involveres

Jevnlig må Norge rapportere inn til Europarådet om oppfølgingen av rammekonvensjonen for beskyttelse av nasjonale minoriteter og minoritetsspråkpakten som blant annet skal sikre den kvenske befolkningen et språklig tilbud. Norske Kveners Forbund har allerede nå alarmert Kommunal og moderniseringsdepartementet om endringene fra NRK, og vil informere Europarådet om det de mener er en stemoderlig behandling av den kvenske befolkningen, opplyser de i en pressemelding.

– Det er klart at dette er noe vi må varsle Europarådet om. Og det er i strid med rammekonvensjonen for beskyttelse av nasjonale minoriteter at kvenske organisasjoner ikke har blitt informert om endringen og ikke har blitt tatt med på råd i saken, avslutter Huru.