Victoria Figenschou Mathiassen, Jøran Jenssen, Miriam Lilleberg og Henriette Trætten på Nord-Troms videregående skole vant fylkesfinalen i prosjektet «Ringen av vann – Sjømat for fremtiden». I prosjektet har de deltatt på lokale innovasjonscamper og lært mer om entreprenørskap og innovasjon i sjømatnæringa.

Nord-Troms best

Mandag reiste elevene til Trøndelag for å delta på Sjømatdagene og landsfinalen. Tirsdag får de utdelt finaleoppgaven av fiskeriminister Per Sandberg. Oppgaven skal løses i løpet av 24 timer.

– Jeg gleder meg veldig og tror dette blir både veldig spennende og lærerikt. Det er bare gøy at vi vant og kom videre, sier Henriette Trætten til Framtid i Nord.

Elevene hadde ikke på forhånd forventet å komme videre til landsfinalen.

– Vi hadde egentlig ikke forventet å vinne fylkesfinalen. Men vi satset på å gjøre det best mulig og vi har gjort så godt vi kan. Ingen av oss går på havbruk-linja, så det har vært veldig lærerikt, spesielt siden dette er ting vi egentlig ikke har peiling på, sier hun.

– Krevende oppgave

Trætten tror oppgaven de får tildelt  blir krevende. I finalen skal de konkurrere mot 18 andre lag fra hele Norge.

– Jeg tror absolutt vi vil få en krevende oppgave i finalen, så alle i gjengen må jobbe godt for å få det til. Men vi har et godt samarbeid og alle er flinke å jobbe, sier hun.

Prosjektleder Kaja Baardsen i Ungt Entreprenørskap har stor tro på deltakerne fra Nord-Troms.

– Elevene har god trening, og vi har troa på at de vil gjøre det godt i finalen. De var sterke både i innledende runde og i den nordnorske finalen, sier Baardsen.

– En hard konkurranse

I tillegg til fylkesfinaler, ble det også arrangert én felles finale for Nord-Norge sist høst.

– Vi har hatt innovasjonscamper i Nordkjosbotn og i Nord-Troms. Vinnerne gikk derfra videre i en felles fylkesfinale sammen med Finnmark og Nordland, der de to beste lagene gikk videre. Det er en hard konkurranse elevene fra Nord-Troms har vunnet, forteller Baardsen til Framtid i Nord.

Baardsen sier det er viktig at elevene er kreative og klarer å tenke nytt i landsfinalen.

– Den første dagen får elevene informasjon om sjømatnæringa og dag to får de et oppdrag fra fiskeriministeren, som elevene må løse på 24 timer. Så da må man være kreativ, tenke nytt og finne de gode løsningene – og ikke minst være gode på presentasjonen av det, sier hun.

Fiskeriminister Per Sandberg sammen med elevene som deltar under Sjømatdagene. Foto: Kaja Baardsen/Ungt Entreprenørskap