Tirsdag formiddag twitret Meteorlogene at de nå er sikre på at det blir uvær i Nord-Norge.

– Vi er sikre på at det blir uvær i Nord-Norge onsdag! Men usikre på hvor sterk vinden blir - prognosene viser alt fra liten storm til orkan!

Meteorologene mener tirsdag det minst ille utfallet er liten storm i Troms, men likevel er det fortsatt fare for vind opp mot orkan styrke. Kysten og fjellene er mest utsatt for orkan. Hele regionen kan få kraftige vindkast på 35-45 m/s.

Nord-Troms er like utsatt som resten av Troms for uværet.

– De forskjellige prognosene vi bruker spriker veldig på vindstyrke. I verste scenario blir det veldig mye vind, men hvis vi er heldige blir dette en mer normal vinterstorm. Da kan det bli kuling eller liten storm, sier Håvard Larsen, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Tromsø.

Meteorologisk Institutt sendte mandag ut en melding om økt overvåkning for Troms, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Det er ennå stor usikkerhet i ventet vindstyrke og hvor vinden blir sterkest. Onsdag kveld vil den sterkeste vinden i området trolig ligge mellom nordvestlig full storm og orkan på kysten. Natt til torsdag skal vinden minke.

Lavtrykk fra Grønland

Tirsdag formiddag lå lavtrykket over Grønland, som nå er begynt å bevege seg mot Nord-Norge.

– Dette skyldes et lavtrykk som nå har begynt å utvikle seg. Det vil i løpet av i dag og onsdag bevege seg opp mot kysten av Troms. Men det er veldig usikkert hvordan det utvikler seg på ferden mot vår del av landet, og hvor kraftig uværet blir, sier Larsen til Framtid i Nord.

Det er kystområdene som trolig vil få sterkest vindstyrke.

– Hvis det verste scenarioet slår til, vil vindkastene bli svært sterke. De ytterste områdene er mest utsatt, men det kan bli uvanlig kraftig vind innover landet også, sier meteorologen.

Best innendørs

Meteorologen anbefaler sjåførene å ikke sette seg bak rattet onsdag kveld.

– Siste del av onsdag og natt til torsdag bør en unngå kjøreturen.

Meteorlogene er usikre på hvor sterk vinden blir i Nord-Norge, da prognosene viser alt fra liten storm til orkan. Foto: Meteorlogisk Institutt
Meteorologene mener tirsdag det minst ille utfallet er liten storm i Troms. Foto: Meteorlogisk Institutt