Ny regluleringsplan skal vedtas i Nordreisa, og da er det hvordan Storslett sentrum skal se ut i framtiden som har vært gjenstand for debatt.

Spesielt om man skal legge E6 utenfor sentrum, eller om man skal beholde dagens løsning har vært et tema befolkningen har engasjert seg i.

Statens Vegvesen sier imidlertid at det ikke er et alternativ i denne omgang å lage ny E6-trasé.

Lang prosess

Beslutningen om å ikke flytte dagens E6-trasé baseres på to ting, forteller Edel Austlid i Statens Vegvesen.

For det første må alle E6-prosjekter må finansieres gjennom Nasjonal Transportplan (NTP), og i de rutevise utredningene står det at E6 gjennom Storslett fortsatt skal gå gjennom sentrum.

For det andre handler dette om tidligere politske vedtak. Da kommunestyret vedtok kommuneplanens arealdel ble omlegging av E6 diskutert.

– Statens Vegvesen spilte da inn at basert på rutevise utredninger burde E6 gå i dagens trasé, og det var det som ble vedtatt, sier Austlid, som er seksjonsleder i veiavdeling Troms.

– Disse broene, som er vår del av reguleringsplanleggingen, må skiftes innen tre år, og i et slikt perspektiv har man ikke mulighet å flytte på E6-traséen, legger hun til.

Ifølge Austlid vil det ta mange år, og kreve nye politiske beslutninger, dersom man skal få flyttet E6 ut av sentrum.

Det vil også kreve ny finansiering gjennom NTP.

– Det er lange prosesser, sier hun og legger til at alt spiller tilbake på lokale, politiske vedtak.

–  I Nordreisa ble det politisk vedtatt å la E6 gå i dagens trasé, og det er vi nødt å forholde oss til.

– Bør tilrettelegge

Nordreisa-ordfører Øyvind Evanger har registrert engasjementet rundt saken, og har selv vært i dialog med Vegvesenet og blitt fortalt at omlegging av E6 ikke er et alternativ.

– Slik som jeg har skjønt det fra Vegvesneet er dette en lang prosess. En eventuell omlegging må komme i Nasjonal Transportplan (NTP), og vil da være en sak som må konkurrere mot blant annet Kvænangsfjellet.

Evanger sier at slik han ser framtiden bør man tilrettelegge for alternativet å legge E6 utenfor sentrum, men han vet ikke når man kan realisere det.

– Slik jeg ser det kan vi ikke gjøre det i denne reguleringsprosessen. Det må eventuelt bli neste gang arealplanen skal vedtas, og det blir ikke i denne valgperioden, sier han.

– Men vi bør iallfall legge til rette for det, og sette av områder. Det tror jeg hadde vært fornuftig, legger han til.

Vil ta lang tid

Fristen for å komme med innspill til reguleringsplanen har nå gått ut, så nå starter arbeidet med å utarbeide planen.

Det er mange prosesser rundt høringer som skal arrangeres, og det skal være folkemøter der alle interessenter skal høres i sine behov, forteller ordføreren.

– Så lager vi et forslag utfra det, som igjen skal ut på høring. Innbyggerne skal involveres i stor grad, sier han.

Rent politisk er det for tidlig for partiene å ta stilling til hva man vil gå for, ifølge Evanger.

– Men vi vil nok komme med innspill og forslag til løsninger man ser, sier han.

Den endelige planen skal ikke vedtas før om en god stund enda.

– Det er mange som skal høres før man kommer så langt, så jeg tør ikke si noe om når man skal vedta planen. Normalt vil slike prosesser ta rundt et år, sier ordføreren.