Det er i alle fall det som er planen til Mikal Karlsen og entreprenør Jarle Pedersen i Manndalen Maskin.

Da familiesituasjonen tilsa at Mikal trengte hus på Løkvoll for seg og guttene hans i en fei, var gode råd dyre.

Løsningen ble av den spesielle sorten – nemlig å overta et sanert hus i det rasfarlige området ved Storhaugen og flytte det ned til Løkvoll.

– Det er bolighusmangel i Manndalen og Løkvoll. Så da vi kom på denne ideen, så gikk vi for den. Huset skulle egentlig rives, men nå har jeg overtatt det og skal flytte det. Jeg har sett gærne amerikanere på tv gjøre det samme og ble vel litt inspirert, smiler Mikal Karlsen.

Grunnmur skal fjernes

Huset er som sagt sanert på grunn av rasfaren. Karlsen påtar seg nå ansvaret for å fjerne det som blir igjen på den gamle tomta når huset er løftet av grunnmuren.

– Det er endel etterarbeid, ja. Og det er jo ikke noen billig operasjon å flytte et hus heller, sier Jarle Pedersen, som har ansvaret for hele prosjektet.

Han medgir at han ikke har gjort noe lignende før, men at forarbeidet og planleggingen har vært grundig. Huset er nå løs fra grunnmuren og inne er alt gjort klart for flyttingen.

– Når man planlegger godt, så er det bare å gjennomføre når dagen kommer. Jeg er trygg på at det går fint, sier Pedersen.

– Det er et stort hus på rundt 200 kvadratmeter grunnflate, men heldigvis er alt på ett plan. Ellers hadde det ikke gått, sier Mikal, som hvis absolutt alt går etter planen kan flytte rett inn i huset på den nye tomta.

– Ja, det må bare kobles inn vann og strøm, så er det i alle fall beboelig, sier Mikal.

Ikke enkelt, men

Det er Sørreisa kran som skal løfte huset av grunnmuren og frakte det de seks kilometerne på smale bygdeveier ned til den nye grunnmuren på Løkvoll.

– Selve kjøringen må gjøres på nattetid ettersom vi må koble ut strømmen i tilfelle vi skulle rive med oss noen ledninger. Men vi tror det skal gå helt fint, sier Jarle Pedersen.

Mikal Karlsen innrømmer at han er litt spent på hele prosessen. Man er blant avhengig av at det ikke blir for mye vind når huset skal flyttes.

– Men hadde det vært enkelt, så hadde vel alle gjort det, smiler Mikal Karlsen.

NYE TOMTA: Her, i Greneveien på Løkvoll, skal huseier Mikal Karlsen og Jarle Pedersen i Manndalen Maskin (til venstre) plassere huset. Grunnmuren er gjort klar. Foto: Torbjørn O. Karlsen
KLARGJORT: Jarle Pedersen og Mikal Karlsen tar en titt inne i huset der alt er klappet og klart for flytting. Foto: Torbjørn O. Karlsen