Fredag 3. mars er Framtid i Nord som tredagersavis historie. Fra da vil papirutgaven komme ut to dager i uka, tirsdag og fredag.

– Vi slår sammen torsdags- og lørdagsutgaven til en helgeavis som kommer ut på fredag, sier ansvarlig redaktør i Framtid i Nord, Kjetil Nielsen Skog.

LES REDAKTØRENS BREV TIL LESERNE HER!

Det er mange grunner til at man gjør dette grepet, ifølge Skog, men målet er mer innhold og bedre journalistikk.

– Målet er hele tiden å bli bedre, men vi ser at vi seiler i et farvann som begynner å bli veldig krevende, sier han.

Flytter nyhetstrykket

Ved å gi ut to utgaver i stedet for tre frigjør man ressurser fra produksjon, trykk og distribusjon, og kan bruke dette på mer journalistikk. Redaktøren er nemlig klar på at færre papiraviser ikke betyr færre nyheter.

– Målet er mer nyheter. Det å lage papiravis er både tid- og ressurskrevende, så dette betyr bare at vi flytter nyhetstrykket enda mer fra papir til digitalt, sier han.

Skog legger ikke skjul på at økonomi også er en av grunnene til at man nå legger om. Framtid i Nord har allerede vært nødt til å kutte ett årsverk, og verken sjefredaktøren eller styrelederen ønsker å gjøre ytterlige kutt i staben.

STYRELEDEREN: Ikke et enkelt valg

– Vi ser at vi taper penger på annonsering, og går tilbake inntektsmessig på reklame. Vi trodde for en tid tilbake at de digitale inntektene skulle kompensere, men det har ikke skjedd.

Han sier det gledelige er at det digitale opplaget øker, og at det fortsatt er mange som veldig gjerne vil ha Framtid i Nord.

– Jeg tror denne omlegginga vil være størst for oss som jobber med avis, og de som har papiravisa som eneste nyhetsmedium, i tillegg til TV og radio. Vi vet at mange av abonnentene kun er på papir, og vi skal fortsette å gi dem nyheter, men vi har ikke råd å drifte tre papiraviser lengre.

– Må gjøre grep

Det har som kjent vært store utfordringer med distribuering av lørdagsavisen den siste tiden - et problem man har hatt over hele landet.

Skog sier at lørdagsutgaven derfor var et naturlig valg når man så på hva man måtte velge bort.

– Lørdagsavisa er rett og slett for usikker og for kostbar, utdyper han.

Papiravisene som gjenstår er imidlertid kjempeviktige for bedriften, forsikrer Skog.

– Det er et viktig nyhetsorgan for mange mennesker, og derfor skal papiravisen være god. Om vi skal fortsette å være god både på papir og på nett er vi nødt til å gjøre noen grep. Ved å ta bort produksjonstid kan vi skaffe oss mer tid til journalistikk.

Redaktøren minner om at alle som abonnerer på papiravisen også har tilgang til både e-avisen og alle pluss-saker på nettsiden.

– Som komplettkunde hos oss vil du få to flotte papirutgaver, mer pluss-stoff, e-avisen levert fire timer tidligere enn i dag, og automatisk bli deltakende i et fordelsprogram.

De jobber også med å gi alle abonnenter en tilleggstjeneste i form av kundefordeler, men da avtalene ikke er helt i havn, vil han ikke gå i mer detalj på nåværende tidspunkt.

– Men at alle totalabonnenter kommer til å få kundefordeler av ulike sorter er helt sikkert.

Mye har skjedd i løpet av de tre tiårene Framtid i Nord har kommet ut. Her blar redaktøren i utgivelse nummer tre, et eksemplar der Pollfjellet for øvrig var tema.
For å møte de digitale kravene, må lokalavisa har mer kraft. Da er det å ta ned frekvensen et kraftig grep.