Oppussingen av den ærverdige gården i værret var etter planen kostnadsberegnet til 2,7 millioner kroner.

Nå ligger prislappen på 3,9 millioner kroner og 600.000 av disse har man fortsatt ikke inndekning for. Onsdag fikk formannskapet en orientering fra kultur og undervisningssjef Arild Torbergsen.

- Siste estimatet er på 3,9 millioner kroner. Kommunen har lagt inn 600.000 kroner i egenandel. Så håper vi å få inn 300.000 i spillemidler, samt at vi har som mål å få inn 300.000 kroner fra private sponsorer. I tillegg har vi ikke gitt opp å få momskompensasjon for prosjektet, sier Torbergsen.

Ikke fullfinansiert

Frps Vidar Langeland likte ikke det han hørte.

– Jeg var skeptisk til prosjektet fra starten. Og nå har vi en overskridelse på 40 prosent og et prosjekt som ikke er fullfinansiert. Og vi har ingen garantier for at det stopper her heller, sa Langeland, og slo fast at man i sin tid burde kvittet seg med huset i stedet for å starte oppussingen.

- Det er feil måte å bruke fire millioner på, sa Langeland.

Arild Torbergsen medga at det er uheldig med overskridelsene.

– Jeg må jo gi Langeland rett: Det virker som det meste som skal gjøres blir dobbelt så dyrt og tar dobbelt så lang tid som planlagt, sa Torbergsen.

- Jeg skjemmes i alle fall ikke for at jeg har vært pådriver for å pusse opp Kiilgården - selv om det blir dyrere enn antatt, sa Ingrid Lønhaug (SV).

Ikke flere overskridelser

Ordfører Ørjan Albrigtsen (Kp/KrF) slo fast at kommunen må ta lærdom av overskridelsene og ikke minst sørge for at man har tett oppfølging av kostnadene videre.

– Det blir et fantastisk byggverk og det er ikke lett å beregne hva en slik restaurering vil koste. Men det blir viktig at vi holder oss innenfor rammene videre. Jeg tror ikke vi klarer å finne mer midler til dette nå, sier Albrigtsen.

Det er underskrevet leiekontrakt med Nord-Troms museum om kontorlokaler og det forventes også at Nord-Troms friluftsråd skal inn i lokalene i værret.