- Det er lurt å kunne førstehjelp og å ha med nødvendig utstyr i sekken om du skal ha med hunden din på skitur, sier sjef for Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal.

Opedag forteller at dorsikringsselskapet hver vinter får flere skademeldinger om at hunder har pådratt seg skader i skiløypene. Fjellski er ofte synderen når det kommer til kuttskadene, og skadene kan være svært alvorlige.

Dropp stålkantene

- Hvis man har hund, anbefales det å bruke fjellski uten stålkanter eller fjellski med stålkant bare på midten av skiene. Kantene kan også slipes. Om skaden først skjer burde man ha sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks i sekken, for å være beredt. Dette bør være med i sekken på lik linje med førstehjelpsutstyr for mennesker.

Sjekk skaden

Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen, understreker hvor viktig det er å ha med førstehjelpsutstyr, og at man bør vite hvordan man bruker det.- Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, sier Kvinge.

Dette bør man fortsette med rensingen hver dag til såret er tørt.    - Er du usikker, eller ser at hunden blør kraftig, tar du umiddelbart kontakt med veterinær. Skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og kunne gi langvarige eller permanente komplikasjoner, legger han til.

Ha hunden i bånd

- En hundeforsikring dekker selvsagt undersøkelse og behandling hos veterinær hvis hunden får kuttskader i skiløype, sier Espen Opedal.

Han mener også man bør ha hunden i bånd i løyper der det ferdes mange.

- Da er det mindre risiko for at hunden blir påkjørt av enten skikjørere eller pulker.

Sjef for Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal. Foto: Pressefoto