- I Troms har vi hele tiden vært positiv til regionreformen, og vi har jobbet hardt med å se på mulighetene for større og sterkere regioner, sier fylkesrådsleder i Troms Cecilie Myrseth (Ap).

- Men vi har stilt en betingelse: makt og myndighet må flyttes sammen med nye oppgaver. Det står fortsatt fast, legger hun til.

Hun viser til at Høyre og Frp-regjeringen har lagt frem et forslag til et nytt strukturkart, men at det ikke er lagt frem noe om hvordan regionene skal bli sterkere dersom de blir større.

Fylkesrådsledere ønsker at man skal være konstruktive, og anbefaler derfor stortinget å utsette avgjørelsen om Nord-Norge fram til regjeringen har lagt fram oppgavemeldingen.

- Da vet vi vet hva vi kan diskutere, sier Myrseth.

Hun presiserer at i hele prosessen har de tre fylkene i nord hatt ulike ståsted.

- Jeg stiller også spørsmål med hvorfor det legges opp til stor grad av tvang. Hvorfor behandles Nord-Norge annerledes enn Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo? De går "fri" fra tvang og nye runder, påpeker hun.

Samtidig finner Myrseth det urimelig at Høyre og Frp legger skylden på Arbeiderpartiet i Nord-Norge for manglende vilje til sammenslåing.

- Det er ulike meninger i Nord-Norge, og fylkene sine ståsted er bredt forankret i sine fylkesting. Det handler også mye om en dårlig og lukket prosess, der regjeringen ikke har klart å peke på hvordan man skal flytte makt og myndighet og sånn sett gjøre regionene sterkere. De peker kun på struktur. Vi er gjerne konstruktive, men da må vi vite hva slags oppgaver regionen kan få.