Etter noen rolige dager med klarvær, kom en ny runde med sterk nordvestlig vind og mer snø.

I Lyngen-området og resten av Nord-Troms er det nå faregrad tre, altså betydelig snøskredfare.

Vinden har lagt store mengder ustabil fokksnø i leområder med betydelig fare for snøskred. Belastning fra en enkel skiløper er nok til å løse ut et flakskred, skriver NVE i en pressemelding.

- Våre skredobservatører har også observert vedvarende svakt lag av kantkorn i snøen over et hardt skarelag, noe som gjør vurderingene i skredterreng mer komplisert. Det svake laget som oppsto etter en periode med mildvær og påfølgende kuldeperiode trenger noe mer tilleggsbelastning for å påvirkes, slik som eksempel ei gruppe med turgåere eller en snøskuter. Men flakskred på dette kan bli betydelig større, og dessuten kan et mindre skred i fokksnøen være det som forårsaker et større snøskred, sier Jan Arild Hansen, NVE Snøskredvarslingen, og legger til:

- Selv om været vil roe seg utover vinterferieuken med mulighet for sol og klarvær, vil fokksnøen trenge tid til å stabilisere seg. Kaldere temperaturer gjør at stabiliseringen tar mye lengre tid.

Gjør trygge valg

NVE ber folk som ferdes til fjells om å følge de ferdselsråd som det gis i snøskredvarslingen. Ved betydelig snøskredfare krever ferdsel i skredterreng solid kunnskap og erfaring i rutevalg, og god evne til å gjenkjenne skredproblem.

- Unngå skredterreng, altså terreng over 30 grader, hvor fersk fokksnø har lagt seg. Typiske tegn på skredproblemet er snø som sprekker opp rundt skiene, sier Hansen, og fortsetter:

- Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø. De mest utsatte steder er bak rygger, i renneformasjoner og i søkk.

Følg skredvarslet

Det å ta seg i skredterreng krever god kunnskap om skredfare og kloke vurderinger både før- og underveis på tur. Bruk snøskredvarselet på varsom.no i turplanleggingen.

- Når du er på tur i skredterreng må du være bevisst på de farer dette medfører. Hvordan du håndterer dette beror på gode holdninger og kunnskap om skredfare. Et skispor i et heng er ikke ensbetydende med stabile forhold, og som skiløper ønsker man som regel å oppsøke de steder hvor det er lagt seg mest snø, sier Hansen.