Statsrådene fikk fredag formiddag orientering og omvisning på anlegget av daglig leder Tor Petter W. Christensen og styreleder Hans Olav Eriksen.

- Jeg er målløs over den kraften gründerne viser. Ideen om destilleri kan i utgangspunket virke crazy. Jeg er imponert over hva de har fått til, og er sikker på at de vil lykkes med gjennomføringen, sier næringsminister Monica Mæland.

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen nikker samtykkende.

- En imponerende bedrift. Produksjon av alkohol er et risikoprosjekt i Norge. Aurora Spirit har et helhetlig produkt, hvor opplevelsessenteret står sentralt. Inspirasjonen er hentet fra Skottland, forteller finnmarkingen.

Utfordringer

De to ministerne og et følge på totalt åtte personer fikk først innblikk i Aurora Spirits fortid, status og planer for fremtida.

Tor Petter W. Christensen påpekte som en utfordring at Aurora Spirit ikke kan selge alkohol fra anlegget på Årøybukthøyden direkte til minipolet på Lyngseidet.

Varene må først fraktes til Vinmonopolet i Oslo. I stedet for å lunne levere varer til polet på Lyngseidet, blir det en omvei på til sammen 6.000 km.

- Fra mitt ståsted er reiseruta ikke bærekraftig. Vi må i departementet se på løsninger, som fungerer bedre i praksis. Det er helseministeren som har ansvaret for Vinmonopolet, forteller Mæland.

Balansegang

Også Bakke-Jensen vil gripe fatt i noen av problemstillingene Aurora Spirit fokuserte på. Han understreker at Aurora Spirit ikke er hans bord i regjeringen.

- Regjeringen har gjort forandringer for salg av øl og cider, men ikke for vin og sprit. Det blir en balansegang mellom helse og næring, hvor Vinmonopolets funksjoner ikke blir ofret, sier EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Begge statsrådene støtter at en bedrift som Aurora Spirit får tillatelse til å selge mindre flasker med alkohol som suvenir.

Tor Petter W. Christensen er godt fornøyd med hvordan Aurora Spirit fikk presentert seg for Høyre-statsrådene.

- Vi fikk fram budskapet på en grei måte, sier Tor Petter W. Christensen.