Som følge av svak likviditet har varegjelden til Coop Birtavarre økt fra 2,9 millioner kroner til 3,2 millioner kroner i tidsrommet 2016 til 2017. Coop Norge har bedt Coop Birtavarre om en nedbetalingsplan innen 1. Mars, hvor de ønsker å få dekket gjelden så hurtig som mulig. 21. februar fikk styret i Coop Birtavarre beskjed om at varekreditten sies opp.

Stor gjeld

Styret skriver i innkallingen at Coop Birtavarre ikke har mulighet å betale gjelden på så kort tid, og står dermed i en kritisk situasjon for den framtidige driften av laget. Coop Norge kan slå laget konkurs ved å tvangsinndrive kreditten.

Butikken har hatt økonomiske vansker i 2016 og pådratt seg ekstraordinære kostander som ikke har kunne vært unngått, brevet sier ingenting om hva de ekstraordinære kostnadene har vært. Kostnadene har vært med på å påføre laget underskuddet som skal ligge på rundt 1,5 millioner kroner.

Fusjon

Coop Birtavarre har den siste tiden jobbet med en fusjon med Coop Nord, i følge innkallingen ble styret overrasket over at Coop Nord ikke ønsket en fusjon allikevel, selv om Coop Birtavarre hadde tilpasset kriterier fra Coop nord for å fusjonere. Og at laget nå står utenfor Coop Nord i en utfordrende tid.

De skriver i slutten av innkallingen at i henhold til vedtektene, vil en avvikling av samvirkelaget kreve to tredjedeler flertall av de avgitte stemmene på årsmøte. Og de beklager overfor sine medlemmer situasjonen laget nå har kommet i.

Positivt styre

På tross av den alvorlige ordlyden i innkallingen sier styrets leder i Coop Birtavarre Karin Karlsen til Framtid i Nord at styret ser positivt på saken.

–Styret legger ikke fram noen sak om avvikling, og ser positivt på framtiden til Coop Britavarre.

Styreleder ved Coop Birtavarre SA Karin Karlsen sier at styret er positiv til framtiden til butikken. Foto: Torbjørn O. Karlsen