En ny rapport fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) viser at det kan være belastende for hunder å bo ute året rundt, og å delta i lange sledehundløp, slik som Femundløpet og Finnmarksløpet. Siden det finnes lite vitenskapelig litteratur om dette temaet, kan ikke VKM gi sikre svar på hvordan velferden til hundene påvirkes. Rapporten gir likevel nyttig kunnskap om risikofaktorer og hva som påvirker velferden til hundene. Det skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– Funnene i rapporten støtter vår oppfatning av at dette er krevende hundehold, og at eierens kompetanse og kapasitet er avgjørende for dyrevelferden. Mattilsynet skal gjennomføre et nasjonalt tilsynsprosjekt der våre inspektører skal ut og kontrollere slike hundehold. Rapporten vil være nyttig for oss når vi avgjøre hva vi skal legge vekt på under disse tilsynene, sier veterinær og leder for seksjon dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud.

De hundene som bor ute året rundt trenger ekstra oppfølgning.  Hundens pelstype alder og helsetilstand er de viktigste risikofaktorene, sammen med hva slags hundehus den har.

– For å redusere risikoen for at hundene skal lide, bør de ha tilgang til oppvarmet rom, husene deres må være rene og hygieniske, og de må få regelmessig trening og mental stimulering, sier Knut Bøe, som har ledet det faglige arbeidet med risikovurderingen.

Hviletid ikke tilstrekkelig

I rapporten kommer det fram at reglene for minimum hviletid i sledehundeløp ikke er tilstrekkelig for god dyrevelferd. En økning vil derfor sikre bedre dyrevelferd.

Hundekjørerens kompetanse er avgjørende for å unngå at hundene lider overlast.

– Vårt inntrykk er at de som gjør det best i disse løpene, også er de som er flinkest til å ta vare på hundene sine underveis, sier Torunn Knævelsrud.

Mattilsynet mener at løpsarrangørene og løpsveterinærene må ha opplæring og rutiner som sikrer at hunder som står i fare for å lide overlast, tas ut av løpet.

– Vårt inntrykk er at arrangørene blir stadig bedre på dette. Vi håper at også de vil ha nytte av denne rapporten når de utvikler sitt interne regelverk og rutiner, sier Torunn Knævelsrud.