Mellom 80 – 90 personer var samlet på kultursenteret i Olderdalen fredag. Aktiv Lyngen hadde invitert ungdom fra 8.klasse og foreldre til å delta på kurs med fokus på rusforebygging. Tilstede var også politiet og helsesøster i Kåfjord.

Forebygging

Foredragsholder Tor Egil Rønneberg, atferdsterapeut, snakket om hvordan foreldre kan avdekke endringer hos ungdom, som gjør at varsellampene skal lyse.

- Dette er ikke et pekefingerkurs, men en arena for læring. Målet er at foreldre skal ta større del i de unges hverdag og at ungdommene selv skal lære seg å møte verden på en annen måte. Det er mange foreldre som opplever uromomenter rundt rusdebutering og er usikre på hva som skjer i de unges verden. Særlig med tanke på det store mørke internettet, sier en av arrangørene Kåre Bjørnar Olsen i Aktiv Lyngen.

Ikke gitt hvem

Om det er interesse for det, så ønsker Aktiv Lyngen å holde kurs i alle Nord-Troms kommunene. Neste ut er Lyngen og deretter Storfjord.

- Vi som jobber med ungdom daglig, ser jo hvor skoen trykker! Det er ikke gitt hvem som begynner med rus, det kan være hvem som helst. Det er derfor svært viktig at kommuner er med å støtte opp rundt slike kurs, men også legge til rette for at unge har positive aktivitet som gjør det lett å ta de riktige valgene, legger han til.

Interessant kurs

Sajane Karina Olsen (16) går i 10.klasse på Manndalen skole. Det første gang hun deltar på et slikt kurs og synes det var interessant.

- Jeg tenker at det både er interessant og skremmende hvor lett man kan bli påvirket og avhengig av narkotiske stoffer, om man ikke er bevisst og følger helt med, sier Olsen.

Hun forteller at den siste tiden har det vært en del fokus på at man må være obs på narkotiske stoffer. Samtidig er det viktig at det finnes rusfrie arrangement som ungdommer kan delta på.

- Nabokommunene til Kåfjord er flinke til å arrangere ting for ungdom, som foreksempel Puls Lyngen og 16. mai-arrangement.

Far: -Skremmende

- Det var interessant å høre på det politiet fortalte om konsekvensene med bruk av ulovlig stoffer. At unge bruker internett til å få tak i narkotiske stoffer man kjenner lite til er skremmende. Skrekkeksemplet er jo 15-åringen som akkurat mistet livet etter å ha inntatt elefantdopet, forteller Thomassen.

Han er imponert over arbeidet Aktiv Lyngen har gjort med å ha et sted hvor unge kan drive med mekking og skruing.

- Det hadde vært fint og hatt et slikt tilbud i Kåfjord, avslutter han.

Sajane Karina Olsen (16) går i 10.klasse på Manndalen skole. Foto: Kåre Bjørnar Olsen/ Aktiv Lyngen
Sigbjørn Thomassen er selv tenåringspappa til Vidar (16) og Stine (14). Han og flere foreldre synes kurset var lærerikt. Foto: Kåre Bjørnar Olsen/ Aktiv Lyngen
Foredragsholder Tor Egil Rønneberg, atferdsterapeut, snakket om hvordan foreldre kan avdekke endringer hos ungdom, som gjør at varsellampene skal lyse. Foto: Kåre Bjørnar Olsen/ Aktiv Lyngen