Det skriver Nationen. Ifølge Rovdata har den norske lisensjakta i år vært rekordhøy, og med 44 ulv satt svenskene sin uttaksrekord i 2015. Likevel har det de siste årene blitt stabilt flere ulv i Skandinavia. I Norge er var det i vinter mellom seks og elleve flere ulv enn i fjor, ifølge en statusrapport Høgskolen i Innlandet nylig laget på oppdrag fra Rovdata.

I vinter var det elleve familiegrupper og revirmarkerende par som oppholdt seg utelukkende i Norge, og ti som holdt seg på grensen.

Den svenske forskeren Håkan Sand fra forskningsprosjektet Skandulv påpekte før årets lisensjakt at felling av streifdyr og valper har marginal betydning.

– Tar du 47 revirhevdende pardyr, har det stor betydning for stammen. Tar du ut 47 valper og streifdyr, har det marginal betydning, sa Håkan Sand i Skandulv om den opprinnelige norske jaktkvoten, som senere ble redusert til 15 før den ble økt til 20.

Stortinget behandler tirsdag et forslag fra regjeringen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om å endre rovviltforskriften slik at hjemmelsgrunnlaget utvides med formuleringene i naturmangfoldslovens paragraf 18 b og c.

Det innebærer at det åpnes for lisensjakt på ulv også ut fra hensynet til eiendom og offentlige og allmenne interesser, og ikke kun ut fra hensynet til beitedyr.