I en uttalelse fra samlinga i Narvik denne uka viser Nordnorsk råd til strategien "Fra kyst til marked" når rådet understreker at infrastrukturen "må legge til rette for verdiskaping og utvikling".

Rådet vil ha fokus på fiskeri- og havbruk og betydningen den har for utviklingen av Nord-Norge

"Nordnorsk råd vil derfor be Stortinget om å løfte frem flere investeringer til fiskerihavner og farleder i Nord-Norge i den første 6 års-perioden", skriver man i uttalelsen.

Rådet, som er et samarbeidsorgan for de tre nordnorske fylkeskommunene, peker også på viktigheten av at fylkene får midler som står i stil til de behovene man har.

"Det er viktig at fylkene får midler som speiler behovene, slik at fylkene settes enda bedre i stand til å oppgradere sitt fylkesvegnett. Nordnorsk råd peker på de store utfordringene knyttet til oppfyllelse av tunnelforskriften og behov for rassikring", skriver rådet i uttalelsen.

Les hele uttalelsen her:

Nordnorsk råd viser til vår felles strategi «Fra kyst til marked». Her understrekes det at infrastruktur må legger til rette for verdiskaping og utvikling. Nordnorsk råd er opptatt av at denne strategien løftes frem i behandlingen av Nasjonal transportplan.

Nordnorsk råd understreker hvor viktig fiskeri- og havbruk er for utviklingen av Nord-Norge. Nordnorsk råd vil derfor be Stortinget om å løfte frem flere investeringer til fiskerihavner og farleder i Nord-Norge i den første 6 års-perioden.

Nordnorsk råd ber Stortinget følge etatenes anbefaling av en fylkesveipakke i Nasjonal transportplan. Det er viktig at fylkene får midler som speiler behovene, slik at fylkene settes enda bedre i stand til å oppgradere sitt fylkesvegnett. Nordnorsk råd peker på de store utfordringene knyttet til oppfyllelse av tunnelforskriften og behov for rassikring.

I retningslinjene til NTP fra departementet understrekes det at det skal legges opp til mest mulig gjennomgående transportstrekninger. Nordnorsk råd kan ikke se at departementets egen anbefaling er ivaretatt når det gjelder den viktige transportkorridoren E6 gjennom Nord-Norge.

Nordnorsk råd mener det er svært viktig at Ofotbanens utvikling blir en del av NTP 2018-2029. Det er viktig å følge fagetatenes anbefaling om å bevilge midler til oppstart av dobbeltspor på Ofotbanen. Nordnorsk råd understreker samtidig at Nordlandsbanens nordre del må prioriteres.