Kvenene har nå fått felles flagg

- Har vært en viktig prosess å enes om felles markeringsdag og nå felles flagg.

Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto har valgt å anerkjenne et felles flagg for kvenene i Norge – på forslag fra Kvenlandsforbundet.

Det har lenge vært ønske om et eget flagg, spesielt på 16. mars, som er Kvenfolkets dag.

Leder i Norske Kveners Forbund Hilja Huru  mener dette viser at det kvenske folket står samlet enn noen gang.

- For kvenene har det å enes om felles markeringsdag, 16. mars og nå et felles flagg vært en viktig prosess. Jeg er glad vi kan feire Norges nasjonaldag med en gladnyhet som det kvenske folket i Norge og de kvenske organisasjonene, NKF og Kvenlandsforbundet, står samlet bak.

Norske Kveners Forbund og Kvenlandsforbundet jobber nå med produksjonen av flagget, slik at alle kvener kan få det til viktige markeringer.

Om flagget

  • Flagget er designet av Bengt Johansson-Kyrö fra Jukkasjärvi utenfor Kiruna i Nord-Sverige og brukes allerede av Kiruna kommune som flagg for kvenene på den felles markeringsdagen - 16. mars.
  • På en mørkeblå bakgrunn ligger en solblomst ( aurinkonkukka ) som er funnet på en rekke gjenstander i det kvenske området i Sverige og Finland (Norrboten og Tornedalen). Eksempler på slike gjenstander skal ha vært jakthorn, vevstoler, båter.
  • Man vil om ikke lenge kunne bestille flagget via Norske Kveners Forbund og andre leverandører i Norge.
Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

81 år gamle Jensine forsvant fra familien under evakueringa

Nå får hun sitt minnesmerke

I flere år ante ikke familien hvor det var blitt av bestemor Jensine, som tyskerne brutalt tok under evakueringen.

Feirer suksessen rundt Arctic Race

Det har vært en lang prosess å få Arctic Race of Norway til Nord-Troms og Lyngen. Fredagen før det hele braker løs ønsker Lyngen kommune, Aurora Spirit og Lerøy Aurora å gjøre stas på alle samarbeidspartnere og politikere i Nord-Troms.

Ønsker ikke el-sykling til fjells:

– Vi kan ikke trø ned det vi skal leve av

Roald Hjalmarsen er ikke begeistret for at Lyngen Lodge tilbyr turistene turer til fjells med el-sykkel. – For meg er dette som å vifte med en rød klut.

– Har ikke valgt den beste HPV-vaksinen

Flere eksperter mener at Folkehelseinstituttet ikke har valgt den vaksinen som gir best beskyttelse mot livmorhalskreft. 

- Vi vil fortsatt slite med tåka

Tåka ser ikke ut til å gi seg med det første.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis