Samisk og norske vimpler eller flagg i Karasjok.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Samisk og norske vimpler eller flagg i Karasjok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stortinget behandler same-kommisjon før sommeren

Stortinget vil avgjøre saken om en sannhetskommisjon om behandlingen av samene og kvenene før sommeren, opplyser Aps Martin Kolberg.

– Jeg sitter igjen med et bestemt inntrykk av at et samlet samisk miljø over hele landet ønsker en slik kommisjon, sier Kolberg etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen mandag holdt høring om saken.

Kolberg påpeker at verken Arbeiderpartiet eller komiteen har tatt endelig stilling til spørsmålet. Ved siden av de samiske og kvenske organisasjonene har tre av fylkene i de viktigste samiske områdene – Troms, Nordland og Nord-Trøndelag – sagt at ønsker en kommisjon. Fylkestinget i Finnmark ikke tatt en avgjørelse ennå, mens også Samisk kirkeråd støtter forslaget.

– Det er en massiv oppslutning om å opprette en kommisjon, konstaterer Kolberg overfor NTB.

Komiteen vil diskutere saken på sitt møte tirsdag, opplyser han, og legger til at Stortinget får saken til behandling før sommeren.

– Sterkt inntrykk

– Det gjør et sterkt inntrykk å sitte og høre på det som er kommet fram om samenes opplevelse, sier Hans Fredrik Grøvan i KrF.

Han sier hans parti heller ikke har tatt stilling i saken, men at han selv er positiv. KrFs stortingsgruppe vil behandle spørsmålet neste uke.

Høyres Michael Tetzschner avviser på sin side forslaget.

– Jeg syns ikke det er framkommet opplysninger som tilsier at man skal ta i bruk granskingsinstituttet, så jeg vil ikke tilråde Høyres stortingsgruppe å gå inn for dette, sier han til NTB.

Mer splittelse?

Tetzchner viser til at kong Harald beklaget behandlingen av samene i 1997, at det har vært gitt erstatning til samer som ikke fikk god nok utdannelse, opprettelsen av Sametinget og at samisk kultur og språk har fått vern i grunnloven.

– Jeg mener allerede at majoritetssamfunnet har utviklet en forståelse for minoritetssamfunnet, sier han, og spør samtidig om en kommisjon kan bidra til å opprettholde splittelsen mellom majoritets- og minoritetsbefolkningen.

At så mange samiske organisasjoner stiller seg bak ønsket, kan ikke tillegges all vekt, ifølge Tetzschner.

– Det er de som er mest aktive for standpunktet som vil målbære det i Stortinget. Vi har kontakt med andre samer og kvener som ikke føler det på samme måten, sier Høyre-representanten.

(©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

81 år gamle Jensine forsvant fra familien under evakueringa

Nå får hun sitt minnesmerke

I flere år ante ikke familien hvor det var blitt av bestemor Jensine, som tyskerne brutalt tok under evakueringen.

Feirer suksessen rundt Arctic Race

Det har vært en lang prosess å få Arctic Race of Norway til Nord-Troms og Lyngen. Fredagen før det hele braker løs ønsker Lyngen kommune, Aurora Spirit og Lerøy Aurora å gjøre stas på alle samarbeidspartnere og politikere i Nord-Troms.

Ønsker ikke el-sykling til fjells:

– Vi kan ikke trø ned det vi skal leve av

Roald Hjalmarsen er ikke begeistret for at Lyngen Lodge tilbyr turistene turer til fjells med el-sykkel. – For meg er dette som å vifte med en rød klut.

- Vi vil fortsatt slite med tåka

Tåka ser ikke ut til å gi seg med det første.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis