Etter at det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom jordbruksorganisasjonene og staten, skal jordbruksoppgjøret nå til behandling i Stortinget 16. juni. Nå starter bøndene aksjoneringen med en traktorkolonne på E39 i Breim i Gloppen i retning Sandane fra klokka 10.

Flere markeringer kan ventes

Bondelagsleder i Sogn og Fjordane sier aksjonene ikke vil gå utover forbrukerne.

– Forbrukerne er våre viktigste allierte, så det kommer ikke til å gå veldig hardt utover folk flest, sier bondelagsleder i Sogn og Fjordane, Anders Felde, til NRK torsdag.

Han sier de vil samarbeide med publikum for å unngå problemer med trafikkavviklingen.

Fremover kan det ventes ulike markeringer fra bønder for å skape oppmerksomhet rundt landbruket.

– Vi kommer nok til å markere fremover nå, det blir en viss oppmerksomhet rundt landbruket. Den måten de produserer mat på, skal vi prøve å profilere i de dagene som kommer, sa Lars Petter Bertnes NRKs politiske kvarter torsdag.

Bondelagsleder Anders Felde er klar for å kjempe.

– Vi ruster selvsagt til kamp. Vi skal vise hvorfor vi ikke greide å bli enige med staten, sier Felde.

– Politisk spill

Morten Ørsal Johansen, Frps landbrukspolitiske talsmann, mener jordbruksorganisasjonene takket nei til avtalen for å gi drahjelp til Senterpartiet i valgkampen, ikke fordi avtalen ikke var god nok.

– Dette er et politisk spill, det dreier seg ikke om penger. Sp skal ikke tape ansikt i valgkampen, sa han i Politisk kvarter på NRK torsdag.

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, sier det ikke handler om spill, men om realiteter.

– Vi skal ha en levende norsk matproduksjon. Stortinget har vedtatt et mål om å tette inntektsgapet. Det er en viktig verdikjede for landet, og det må være lønnsomt å produsere mat, mener Slagsvold Vedum.

Statens tilbud i årets oppgjør har en høyere ramme enn sluttresultatet som Bondelaget aksepterte i fjor og året før, men langt under årets krav på 1,45 milliarder kroner.