- Han maser etter mat hele tiden, så det kunne ikke bli noe annet navn, ler Alfred Lucas.

Siden forrige torsdag har han vært kråkepappa for den lille Maskråka, etter at kona, Mona Lucas, fant den liggende alene i gresset i nærheten av feriehuset på Ravelseidet i Nordreisa.

- Min kone skulle henge opp klær utenfor huset, men kom inn å fortale at det lå en liten kråkebaby alene på gresset. Han må ha ramlet eller blitt dyttet ut av søsknene. Vi valgte å ikke gjøre noe der og da, men var likevel bekymret for at han kunne bli tatt av reven eller andre dyr. Vi leste oss opp og på nettsiden fuglevenn.no stod det at det beste var å forsøke å plassere kråkeungen tilbake i reiret, sier Lucas.

Bygde eget reir

Men kråkereiret Maskråka kom fra var for høyt over bakken til at det var mulig å klatre dit.

- Da ble vi anbefalt å bygge et reir i et tre like ved, slik at foreldrene fremdeles kunne mate kråkeungen. Vi satte opp en kasse fylt med tørt gress og la den oppi, men dessverre kom ikke foreldrene tilbake med mat, så vi ble nødt til å mate den selv.

Her mater Alfred Lucas Maskråka. Foto: Privat

Som småbarn flest

Og det har vist seg at Maskråka, i likhet med småbarn flest, er kresen i matveien.

- Han vil aller helst ha kjøttdeig! Da vi forsøkte å gi han litt fisk satte han seg på bakbeina. Brød som har ligget i vann kan han spise litt av, men heller ikke det har falt helt i smak, ler Lucas.

Det er ikke bare mat den nybakte kråkepappaen har måttet bidra med. Maskråka krever både masse kos og at man står opp tidlig med ham.

- Han er en veldig sosial og kosete fugl. Han er ikke flyvedyktig ennå, men hver morgen hopper han selv ut av reiret og setter seg klar på trappa for å få frokost! Når vi er utenfor huset, så kommer han bort og koser med beina våre helt til vi tar han opp på fanget. Så kan han ligge der å få kos til han sovner eller sitte på skuldra mi å kose meg i håret. Han er veldig trygg på oss og virker veldig uredd, noe som kan bli et problem i framtiden. Når det kommer en stormåse forbi så kommer han hoppende mot oss med en gang!

Håp for framtiden

Når Maskråka blir større og lærer seg å fly, så håper matfaren at han sosialiserer seg med andre kråker igjen.

- Han blir større og sterkere for hver dag! Nå har han jo ingen andre kråker, men snart håper jeg at han flyr med de andre kråkene i området. Kråker er jo intelligente fugler som trives best sammen, men hvem vet – kanskje han vil holde seg i nærheten her, avslutter Lucas.

Det kan se ut som kråka er død, men her sover han bare litt i pappas fang. Foto: Privat
- Han vil aller helst Ha kjøttdeig! Da vi forsøkte å gi han litt fisk satte han seg på bakbeina. Brød som har ligget i vann kan han spise litt av, men heller ikke det har falt helt i smak, ler Lucas.