For å hedre Jan Baalsrud og alle som hjalp han på veien, ble Jan Baalsruds minnemarsj opprettet, en marsj med omtrent samme løype som krigshelten selv gikk. Marsjen starter ved Prostneset i Tromsø og avsluttes seks dager senere på gravstedet til Jan Baalsrud.

På mandag startet marsjen fra Lyngseidet til Furuflaten, en tur på cirka ti timer. Totalt utgjør denne etappen mer enn 1500 høydemeter. Turfølget møtte opp ved skibua på Lyngseidet, hvor ordføreren holdt en kort tale der han takket deltakerne for å holde krigshistorien levende.

Vil gjøre marsjen kjent

Heimevernet og Norsk militær fjellgruppe var svært velvillige til å stille opp under årets historiske marsj. Nils-Einar Samuelsen er lommekjent i Lyngsalpene, og representerte heimevernet under turen.

- Vi håper å gjøre marsjen mer kjent. Det har ikke vært ordentlige turledere tilgjengelig, og da var det bare fint at heimevernet kunne hjelpe. Det stilles andre krav til fjellturer nå enn hva det gjorde før. På en slik marsj trenger man ikke å gå fra start til slutt heller, men man kan henge seg på så lenge man vil, sier Samuelsen.

Ønsker flere unge deltakere

Organisator for marsjen og representant for stiftelsen Jan Baalsrud, Kjellaug Grønvoll, er glad for at så mange har lyst til å gå den historiske marsjen, men sier hun ønsker at flere unge henger seg på.

- Det er veldig fint at vi tar vare på den gamle krigshistorien. Vi vil jo aldri vite helt sikkert hvor nøyaktig Jan Baalsrud gikk, men denne marsjen er tilnærmet helt riktig. Det hadde jo også vært veldig fint om flere unge hadde blitt med på turen, sier Grønvoll.

Bergenser i Lyngsalpene

Per Inge Wetteland er fjellvant, og kommer helt fra Bergen for å delta på minnesmarsjen.

- Jeg har jobb og arbeidet i Nord-Troms, så jeg kjenner til historien og familien til Baalsrud. Jeg reiser gjerne fra Bergen og hit for å gå fjellturer i slik fantastisk natur, sier Wetteland.

Historisk innlegg

Helge Lockert Hansen fra Norsk militær fjellgruppe holdt et historisk innlegg for turfølget før start. Han gjenga hvordan Jan Baalsrud kom seg fra Kjosen på Lyngseidet og over til Furuflaten. Hansen mener det er viktig å holde marsjen som tradisjon.

- Denne marsjen er bevis på et sterkt lokalsamfunn som reddet livet til en ukjent mann. Vi i Norsk militær fjellgruppe er veldig opptatte av å opprettholde kompetansen i bruk av terreng og høye fjell, sier Hansen.

LEDER MARSJEN: Helge Lockert Hansen og Nils-Einar Samuelsen ledet årets marsj. Hansen gjenfortalte kort historien om Jan Baalsrud, og Samelsen gikk gjennom løypa over fjellet. Foto: ODA SKOGHEIM
BERGENSER I PÅ TUR: Per Inge Wetteland fra Bergen tar gjerne turen fra Bergen og til Nord-Troms for å gå minnesmarsjen. Foto: ODA SKOGHEIM
GA ROS: Ordfører Dan Håvard Johnsen ga ros til deltakerne, før de bega seg ut på den ti timer lange etappen. Foto: ODA SKOGHEIM