Store Kågtind med sine 1228 moh er det høyeste fjellet i Skjervøy kommune, og et svært populært turmål gjennom hele året. Utsikten fra toppen en klarværsdag kan knapt beskrives med ord, noe som de fleste turgåere som «samler» på topper kan skrive under på.

Men toppen kan også besøkes med ski på beina, og det nesten gjennom hele året. Det er få, om noen steder i landet hvor du kan stå på ski 1000 høydemeter nesten til havnivå i slutten av juli, og det enda i midnattssol.

Ikke ha høydeskrekk

Turen på breen nordsiden av toppen starter fra par km fra fergekaien ved Storstein med relativ kort vandring til Isbuktvannet. Det varierer noe fra år til år hvor langt opp du må gå for å komme på snø. Etter årets så lagt kalde sommer ble det vandring til 220 moh før skiene måtte av sekken, og resten turen gikk i vinterlige omgivelser.

Når man først er kommet i renna på tur opp mot breen, er det bare å ta seg i kast oppover mot toppen. Men man bør helst ikke ha høydeskrekk da det er flere stupbratte partier, både midtveis i fjellet og den siste delen før toppryggen. Man bør også være skodd med stegjern i sekken da det ofte er stedvis isete føre.

Det har vært enkelte somre at det også har vært ekkelt å ta seg både opp og ned mellom store isklumper etter vinterens snøskred. Så er det også å ha i bakhodet skavl fra toppen som hvert år slipper taket og etterlater seg dype spor i snøen siste delen opp mot toppen.

Men har du liten frykt for bratte heng, over gjennomsnittlig glad å stå på ski og ikke minst motivert for skikjøring etter en lang vintersesong, så er nordsiden av Kågtind helt unik for skikjøring langt utover sommeren.

Mer vanlig

I gamle dager, det vil si før toppturer på ski ble folkesport, var det ikke vanlig at noen tok seg opp- eller ned Kågtinden via breen på nordsiden. Normalruta opp sørsiden forbi Storbuktvannet og mot ryggen på vestsiden var for de aller fleste mer enn tøff nok. Det er også den ruta som er merket av Nord-Troms Friluftsråd, og som er en av Ut i Nord- turene.

Tirsdag 25.juli er siste mulighet for midnattssol for i år. Men mulighet for skikjøring på nordsiden av Kågtind vil nok være mulig enda noen uker før breisen kommer.

I takt med økende interessen for toppturer, har synet av turgåere med ski på ryggen blitt vanlig å se.
Høydeskrekk er ikke det du putter i sekken før du går opp til den 1.228 meter høye fjelltoppen på Kågen.