Her er ekspertens beste tips til sopphøsten

Årets soppsesong er så smått begynt og varer helt til frosten kommer. Soppekspert Jan Thomas Schwenke deler sine beste tips.

GLEDER SEG: Styreleder Jan Thomas Schwenke i Tromsø Soppforening har allerede funnet litt sopp, men forteller at soppsesongen ennå ikke har begynt for fullt. Foto: Haakon Steinmo

nyheter

iTromsø:

Styreleder Jan Thomas Schwenke i Tromsø Soppforening forteller at det fortsatt er litt tidlig å spå hvordan soppsesongen blir.

– Det kommer helt an på hvordan august blir. Vi har hatt det relativt kaldt til nå med ikke så altfor mye nedbør. Soppen liker det når det er varmt og fuktig, sier han.

Likevel kan det se lyst ut for alle som snart vil stå klar med soppkurv og støvler.

– Allerede forrige uke så jeg en del sopp. Det blir de samme typene som alltid, men vi får se hvor store mengder det blir.

Ekspertenes favoritt

Foto: Haakon Steinmo

 

Videre forteller Schwenke at det vanligvis kommer bølger av rødskrubb allerede i juli.

– Rødskrubben har uteblitt i år så vidt jeg har sett, men den kommer. Det gjør den hvert år, sier han.

Han forteller at man vil finne en del kremler og risker også, og at kantarellen mest sannsynlig vil dukke opp.

– Det er mange delte meninger om kantarell, men det er ikke den beste matsoppen. Den har en veldig dominerende smak.

Den beste soppen er ifølge soppkjenneren steinsopp.

Ingen snarvei

– Det finnes ingen snarvei til sopp, forteller han.

Likevel er det ikke så mye som skal til.

– Man kommer langt med kunnskap om to eller tre matsopper. Da kan man holde seg til de sortene og være trygge på dem, sier Schwenke.

Man må vite hva man ser etter og hvor man skal lete.

– Lerkesoppen finner man for eksempel under lerketrær. Det er lurt å lære seg hvor de forskjellige soppene trives, da finner man flere.

Den beste soppen

Når det kommer til plukking av sopp er det et par ting man må tenkte på.

– Ikke plukk matsopp i plastposer. Soppen skal behandles pent og legges i en kurv, forteller Schwenke.

Om man har vært så heldig å finne riktig type sopp er det ikke dermed sikkert at man kan ta den med seg.

– Sopper som er halvråtne må man gå forbi.