For 15 år siden kjøpte landets mest profilerte pilot, Ola Giæver, en rundt 1.000 måls stor utmarkseiendom på Lyngseidet. Midt på eiendom står et hus fra mellom 1910 og 1920.

– Da jeg kjøpte tomta, fulgte huset med, men det så ikke ut og var klart for å rives. Folk sa at det bare var en ting å gjøre: Å slå det ned, sier Giæver, og fortsetter:

– Men det ville jeg ikke. Sjela til eiendommen lå i det huset – det var det som gjorde hele tomta. Det ville vært et tap for bygda, sier Giæver til iTromsø.

Fikk snekkerbesøk

Giæver har siden eiendomskjøpet i 2002 hatt lyst til å blåse nytt liv i bygget, men det ble med ønsket fram til februar i år.

– Jeg hadde besøk av en snekker fra Latvia midtvinters. Han fikk se bygget. Da sa han til meg: «Du, skal vi ikke renovere det?».

Ifølge Giæver svarte han at dersom snekkeren kunne begynne arbeidet allerede neste dag, så var det en avtale.

– Jeg er veldig impulsiv. Om noen kommer med en god idé, så vil jeg kjøre på, men det må skje med en gang.

Skal tjene penger

Etter seks måneder er huset nå så godt som nytt.

– Det er nesten en helt tro kopi av originalhuset. Vi var nødt til å endre litt på inngangspartiet for å overholde dagens krav, men ellers er vinduene helt lik og det samme er rommene. Det var også jordgulv i kjelleren, men der har vi nå laget ei leilighet.

– Hva skal du gjøre med huset nå som det er satt i stand?

– Nå skal jeg tjene penger på det. Det skal leies ut, svarer Giæver kontant.

– Hadde jeg vært husløs, hadde jeg flyttet inn med en gang. Det er virkelig et flott hus. legger han til.

VILLE IKKE RIVE: Ifølge Ola Giæver sa flere at det bare var å rive huset, men det ville han ikke. – Sjela til eiendommen lå i det huset, sier han.