Kina har ikke fjernet den lange karantenetiden på norsk laks, som i praksis stanser nesten all eksport, selv om landene har inngått avtale om å normalisere handelen og fjerne restriksjonene.

– Vi hadde forventet at normaliseringen av handelen kom på plass i løpet av sommeren. Det har ikke skjedd. Den største utfordringen er den lange karantenetiden, som gjør det vanskelig å få norsk laks inn i Kina, sier Sjømatrådets sjef i Kina, Sigmund Bjørgo, til Dagens Næringsliv.

Det er gått et halvt år siden utenriksminister Børge Brende (H) kunngjorde full normalisering av de politiske forbindelsene til Kina.

Da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010, hadde Norge 94 prosent av det totale markedet på 15.000 tonn laks i Kina. Markedet er i år femdoblet til om lag 80.000 tonn laks årlig.

Bjørgo anslår at norske eksportører bør ta 65 prosent av det kinesiske markedet, som anslås å vokse til 240.000 tonn innen ti år. Det kan gi norske eksportører en årlig inntekt på om lag åtte milliarder kroner med en pris på 50 kroner kiloet.