- Tidsklemma kan være brannfarlig. Husholdningsapparater der varmeelementer og elektronikk møter støv og fukt, kan dessverre utgjøre en fare. Her bør folk være årvåkne, påpeker administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Advarer mot trend

I 3 av 10 norske hjem blir oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen brukt i løpet av natta eller når familien er borte. En av åtte setter også tørketrommelen i gang før de legger seg eller går ut. Brannfaglige eksperter advarer nå mot trenden.

Dette skriver If skadeforsikring i en pressemelding.

I en undersøkelse TNS Gallup har utført for Norsk brannvernforening, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og If, viser det seg at barnefamiliene er verst. Her bruker hele 36 prosent vaskemaskiner uten tilsyn. 21 prosent av de spurte i barnefamilier bruker tørketromler uten tilsyn.

180 branner siste fem år

I følge statistikk fra DSB har nettopp disse maskinene vært kilde til mer enn 180 bygningsbranner de siste fem år.

- Etter komfyren er vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler noen av de mest brannutsatte el-apparatene vi har. Disse bør kun benyttes mens det er voksne til stede i boligen, og ikke om natten mens alle ligger og sover, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If.

Thorsrud minner om at det bør være røykvarslere i hver etasje som dekker kjøkken, stue og sone utenfor soverom og teknisk rom for tidlig varsling. Slokkeutstyr må også være lett tilgjengelig.

Frykter prismotivasjon

Med de nye automatiske målerne åpner det seg muligheter for differensiering av strømprisen, med lavere pris på strøm og nettleie om natten enn på dagtid.

I spørreundersøkelsen oppgir nesten halvparten (48 prosent) av husholdningene at de kan bli økonomisk motivert til å bruke oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og tørketromler om natten, hvis strømmen blir billigere å bruke nattestid. Småbarnsfamilier er mer motivert til å bruke maskinene nattestid (59 prosent).

Brannvernforeningen advarer mot et prissystem som kan friste folk til å vaske og tørke om natten.

- Vår bekymring er at forbrukerne vil havne i en skvis mellom billigere strøm og risikofullt strømforbruk om natten, fremholder Rolf Søtorp.