Eggcellent UB er det småspreke navnet til de åtte elevene på landbruk og gartnernæringslinja ved Senja videregående skole på Gibostad. Sammen med syv andre har Marie Nystad fra Signaldalen startet eggebedrift med 30 frittgående høner.

Storfjord-jenta sier det har gått over all forventning etter at de startet opp i høst.

– Det tok litt tid før vi fikk hønene, men etter at vi fikk dem har det vært veldig artig. Det var bare én av oss som har drevet med høns før, men det har gått bra. Det er noe jeg godt kunne tenkt meg å drive med videre også, sier Marie.

Geit og høns

Hun har nemlig konkrete planer om å bli bonde. Pappa Sten Nystad er sauebonde i Signaldalen og Marie går gjerne i farens fotspor.

– Jeg har tenkt å bli bonde i Storfjord, ja. Det har vært en plan lenge og da har jeg lyst å drive med geit. Men det hadde vært artig å ha høns også – som en hobby, sier Marie.

30 om dagen

Bedriftsideen til Marte Stagrum Enoksen, Oda Kristiane Akselsen, Maylen P. Norum, Ylva Linn Jackson, Frøya Hay, Amanda Tøllefsen, Stina Agnethe Guldbrandsen og Marie Nystad er i hovedsak eggsalg til privatpersoner. Men elevene har også tenkt å delta på julemarkeder og andre arrangementer.

– Det gikk litt tid før hønene begynte å produsere egg. Men nå går det mye bedre. På det meste får vi rundt 30 egg per dag, sier Marie.

Hønene krever en god del oppfølging og stell og de åtte jentene må også dele på oppgavene i helgene – når man normalt drar hjem fra skolen.

– Vi har rullering, sånn at vi har hver vår helg å bli igjen på Gibostad. Vi deler også på salgsdagene. Alle har hver sin dag å selge egg, sier Marie.

Elevene har hatt frie tøyler med tanke på hvilken bedrift de ville starte. Men etter å ha snakket med andre som har hatt eggesalg som elevbedrift så falt valget på høner. Elevene har overtatt hønsenetting fra en tidligere bedrift mens et samarbeid med en dagligvareforretning på Gibostad har gitt mat til hønene – mat som ellers ville blitt kastet.

– Det vi gjør med Eggcellent føles veldig relevant hvis vi skal bli bønder. Vi har også fått god oppfølging fra skolen og har klart dette godt så langt. Men det er et stort ansvar, sier eggbedriftmedeier Marie Nystad.

HØNS PÅ REKKE OG RAD: Marie Nystad (til høyre) sammen med fire av de andre bedriftseierne Marte Stagrum Enoksen (til venstre), Oda Kristiane Akselsen, Maylen P. Norum og Ylva Linn Jackson. Foto: Eggcellent UB