Meteorologisk Institutt sendte onsdag ut varsel om ekstremvær i Troms, Ofoten, Salten, Saltfjellet og Helgeland. Torsdag morgen ventes økning til sørøstlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 35-45 m/s. Vinden er ventet å minke fredagsmorgen. Nordland fikk uværet allerede onsdag kveld, og har nå gjort store skader på flere bygninger.

– Vi har nå sendt ut ekstremvarselet som har fått navnet Ylva. I Troms begynner det å blåse opp torsdagsmorgen. Det vil være lokalt veldig kraftige vindkast, og spesielt vindkastene kan gi store ødeleggelser, sier Rannveig Eikel, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt i Tromsø.

Den sterkeste vinden er ventet torsdag kveld.

Klokken 14:30 meldte Meteorologene på Twitter at det blåser 33,9 m/s på Gámanjunni i Kåfjord kommune, noe som tilsvarer orkan styrke.

Lokalt store forskjeller

Det er et lavtrykk i Norskehavet og høytrykk over Kola-halvøya som setter opp et kraftig sørøstlig vindfelt over deler av Nord-Norge. Med sørøstlig vindretning ventes store lokale variasjoner i vindstyrke.

– Selv om det kan bli opptil full storm noen steder, så kan det bli kuling andre steder.

FREDAGSNATT: Torsdagskveld og natt til fredag vil det være kraftig sørøstlig vind og vindkast. Foto: YR.NO

Det er ventet noe nedbør i form av snø torsdagsettermiddag.

– Det er vinden man må være oppmerksom på, sier hun.

Utover fredag vil vinden minke.

– Fredag beveger vinden seg lengre nord, og da vil den minke i Troms. Både lørdag og søndag ser det ut som at det blir lite vind.

Politiet ber folk være forsiktige

– Politiet anmoder våre innbyggere om å sikre løse gjenstander, sjekke båtfortøyning og på generellt grunnlag forebygge skader så godt som mulig, skriver Troms politidistrikt på Twitter onsdag.

Torsdag formiddag kom politiet med en ny oppfordring, da om å holde seg innendørs.

- Varierende vind i Troms. Spesielt innlandet har enkelte steder veldig kraftig vind. Politiet anmoder derfor publikum om å holde seg innendørs, og begrense bilkjøringen i de mest utsatte strøkene.

Kan bli strømbrudd

NVE ber folk i Troms og Nordland om å være forberedt på at ekstremværet kan føre til strømbrudd.

– Folk i de berørte områdene må belage seg på at strømmen kan bli borte i kortere eller lengre perioder, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NVE opplyser til NTB at de er i tett dialog med kraftselskapene. NVE, fylkesmannen i de berørte fylkene, politiet, kommunene og hovedredningssentralen, følger værsituasjonen nøye.

Farlig utendørs

– Det blir stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer og fjelloverganger kan bli stengt. Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog, skriver yr.no.

Stormen har fått navnet Ylva i henhold til et system der stormene annenhver gang får gutte- og jentenavn i alfabetisk rekkefølge. Forrige ekstremvær i Norge var Vidar, som rammet Vestlandet i januar med ekstrem høy vannstand, skriver NTB.