For litt over en uke siden rullet ekstremværet Ylva inn over Nord-Troms, og Karl Arvid Brose var et av de som ble hardest rammet av uværet. Han og kona May-Lise Brose hadde akkurat rukket å rydde opp etter stormen da «mini-Ylva» slo gjennom Troms natt til lørdag.

- Ylva tok halve taket og slo ned veggene på silobygningen/ fôringssentralen forrige uke. Natt til lørdag kom «mini-Ylva» for å gjøre jobben ferdig, og nå er det ikke mye som står igjen her ute, sier Brose.

Ingen liv gikk tapt

Fjøsen og huset til ekteparet ble ikke skadet under stormen, men det gikk verre med sidebygningen. Heldigvis oppholdt det seg ikke dyr eller mennesker i nærheten.

- Det skaper mye ekstraarbeid når slikt skjer, men heldigvis har vi forsikring, så sånn sett er det greit nok. Det vi er mest glade for er at stormen og ødeleggelsene ikke har tatt folk eller dyr. Materielle skader er greit.

Tok skikkelig tak

Fjøset ble tatt i bruk i 1984 og Brose har ikke opplevd denne type uvær tidligere. Han omtaler stormen som den sterkeste som har truffet i nyere tid.

- Vindretningen var annerledes ved begge stormene. Selv om Ylva lå an til å slå hardest, så var det faktisk «mini-Ylva» som gjorde størst skade. Når den tok tak, så tok den virkelig tak. Vinden kom ned over fjellene og gjennom dalene, og da ligger vi i Ytre-Lyngen svært utsatt.

Vil dere gjøre tiltak for å sikre gården for ekstremvær i fremtiden?

- Først må vi rive bygningen, og så må vi rydde opp før vi bygger nytt. Vi vil nok ha det litt i bakhodet at slikt vær kan treffe igjen i fremtiden, avslutter Brose.