En undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden viser at 660.000 nordmenn plages av såkalt «juleallergi». Kjemiske rengjøringsmidler, julekrydder- og røkelse, duftlys og fyr på peisen bidrar til irritanter i luften.

I tillegg sleper vi ting inn, som støvete pynt fra i fjor, fuktig juletre med muggsopp og gammelt pollen og juleplanter som julestjerner og svibler, som mange er allergisk mot. Så kommer selskapslivet med parfymert sosial omgang på toppen.

– Det blir en heftig cocktail, der det er mange ting man kan reagere på. Mange er klar over hvilke allergier de har og tar de nødvendige forholdsregler, men det kan være kryssallergier og andre ting de reagerer på som de ikke er klar over, sier kommunikasjonsrådgiver Lene Gunvaldsen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til NTB.

I lufta

I likhet med pollenallergi misoppfattes juleallergien ofte som en vanlig forkjølelse. Selv om symptomene kan være de samme – som rennende øyne og tett nese, irritasjoner i luftveiene og nedsatt allmenntilstand – minner Gunvaldsen om at det ved fravær av feber kan være grunn til å mistenke at allergi er årsaken.

– En ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma, så det er viktig å ta grep, sier Gunvaldsen.

Undersøkelsen fra YouGov viser at det vanligste er å ta medisiner for juleallergien, seks av ti sier de gjør det.

34 prosent rengjør ekstra godt hjemme, men her er det stor forskjell på kvinner og menn.

40 prosent av kvinnelige juleallergikere rengjør, bare én av fire menn vasker i vei.

En av fire unngår juleplanter og juletrær, og en av fire kjøper kunstig juletre.

Blant de mer drastiske tiltakene er å unngå sosial omgang, 8 prosent av mennene gjør det, mens bare 4 prosent av kvinnene isolerer seg på tilsvarende måte i høytiden.

Si ifra

Hvis man først er allergisk mot en eller flere ting, er det sannsynlig at man vil reagere på andre allergener og irritanter også, eller allergier kan innbyrdes forsterke hverandre. Derfor er det også viktig å være tydelig overfor vertskap om hva de kan gjøre for å minimere risiko for reaksjon.

– Når det gjelder spesifikke planter, er det ganske enkelt å bare flytte dem vekk.

Matallergier er det heller som regel ikke så komplisert å ta opp. Å snakke om allergi mot hund og katt sitter kanskje lenger inne.

Å si at du ikke tåler hunden, som ofte regnes som et familiemedlem, kan nok oppleves litt mer sensitivt enn å si at du har laktose- eller glutenintoleranse, sier Gunvaldsen.

Hundedilemma

Hun understreker at det er likevel veldig viktig å gi beskjed.

– Særlig hunder er ofte til stede der man oppholder seg, og hundeallergi kan man bli ganske dårlig av. Da er det viktig at den med allergi tar ansvar og sier ifra at de ikke kan oppholde seg i samme rom. Tar man det opp på en fin og ærlig måte, går det som regel greit, sier hun.

I undersøkelsen sier en av fem juleallergikere at familie og venner i liten grad tar hensyn til allergiproblemene deres. For omtrent like mange er ikke spørsmålet relevant, trolig fordi de tar medisiner.

Anders Østrem, fastlege og spesialist i allmennmedisin, sier at det er viktig å komme i gang med medisinering i god tid før julen setter inn. Medisinering etter at reaksjonene kommer er ofte mer komplisert og mindre effektivt.