Siden 2008 har det vært praksis at personer med tannlegeskrekk har kunnet få refundert omkring tre firedeler av utgiftene hos private tannleger.

Fra nyttår må de stille seg i kø hos det offentlige eller betale full pris hos private, skriver Aftenposten.

Tannlegeskrekk – odontofobi på fagspråket – går inn under gruppen med «personer med sterkt nedsatt evne til egenomsorg». I 2012 utgjorde denne posten 1,1 prosent av utbetalingene innen tannbehandling.

I 2016 hadde andelen økt til 8,6 prosent. Helsedepartementet har begrunnet avgjørelsen med en stor økning i refusjonsutbetalingene og viser til at mange utbetalinger ikke er gjort etter regelverket.

Venter mellom 2 og 6 månede

700 slike pasienter behandles av det offentlige i året. De har ventet mellom seks måneder og to år på behandling. Tannleger frykter at ventetiden vil øke kraftig.

– Konsekvensen blir at mange pasienter ikke vil få et tilbud om behandling, sier president i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum.

– Tilbudet blir gratis der tilbudet var ment å gis, nemlig gjennom fylkeskommunene. Pasienter som har odontofobi, vil derfor få et bedre og billigere tilbud fra nyttår, sier statssekretær Line Miriam Sandberg (Frp).