I tre av ti tilfeller skyldes ulykken sikthindringer.

Klipp hekk og busker ved din eiendom, er Vegvesenets oppfordring.

- Nå før skolestart oppfordrer vi til en felles dugnad i lokalmiljøet for å bedre sikten ved avkjørsler til private eiendommer. Det kan redde livet til myke trafikanter, sier Signe Gunn Myre i Statens vegvesen.

Huseiers ansvar

Har du en eiendom med avkjørsel til veg eller gang- og sykkelveg er det du som har ansvaret for at det er fri sikt ved din avkjørsel.

Hekk og gjerde skal ikke være høyere enn 50 cm over gateplan.

- Sjekk sikten ved din avkjørsel. Ta beskjæringen nå, slik at skolebarna kan sykle og gå trygt forbi eiendommen din. Barn som går eller sykler rager ikke så høyt over bakken, og kan fort bli usynlige bak en hekk. Barn har dessuten større problem enn voksne med å bedømme fart og avstand og holde oppmerksomheten. Det er derfor helt avgjørende at bilister har mulighet til å se disse sårbare trafikantene, sier Myre – som leder arbeidet med samspillskampanjen Del veien.

Ny rapport

En ny temaanalyse av sykkelulykker fra Statens vegvesen - hvor 71 dødsulykker i 2005–2012 er analysert - viser at de alvorligste sykkelulykkene skjer fordi syklisten blir oversett, selv om det er fullt dagslys.

- Det kan skyldes at syklisten havner i blindsonen til store biler, glemmer å gi tydelig tegn, har på seg for mørkt tøy eller slurver med å bruke lys og refleks. Ved å bruke lys på dagtid, blir syklisten lettere å oppdage for en bilist som kjører i motlys. Vi har også eksempler der bilister glemmer å se seg over høyre skulder og sjekke dødvinkelen eller slurver med å bruke blinklys. I 34 prosent av ulykkene skyldes dødsfallet for dårlig sikt, sier Myre.

Det kan være gjerder, terreng eller vegetasjon som hindrer sikten. Vegetasjon alene hindret sikten i 13 prosent av ulykkene.

Fakta om dødsulykker på sykkel:

  • 3 av 10 ulykker skyldes sikthindringer

  • 5 av 10 ulykker skjer i krysningspunkt

  • 6 av 10 ulykker skjer der fartsgrensen er 50 km/t eller lavere

  • 8 av 10 ulykker skjer i dagslys