I fjor sommer ble funn av bergmaleri i Reisadalen offentliggjort. Bergmaleriene er datert til perioden tidlig metalltid (1800-500 f.Kr.), men de kan være enda eldre.

Dekket av lav

Etter at maleriene ble kjent har det vært mye besøk ved lokaliteten. Det er satt opp skilt ved lokaliteten som forteller om kulturminnets sårbarhet, forbud mot å berøre maleriene og forbud mot å gå opp på berghyllen foran maleriene.

- Det er ekstremt viktig at folk ikke tar på maleriene eller berget. Berget og maleriene er dekket av lav, og dersom man fjerner litt lav vil man samtidig fjerne maling, sier rådgiver og arkeolog ved Troms fylkeskommune Marit Chruickshank.

Hun opplyser videre at publikum dessverre ikke overholder forbudet. Det er stor terrengslitasje tett inntil maleriene som tilsier at folk har gått på berghyllene, og at kunsten dermed blir utsatt for berøring.

Den gamle kunsten er dekket av et tynt lag av cernit. Dersom dette laget blir gnidd vekk vil malingen også forvinne.

- Bergmaleriene er så godt bevarte fordi folk har hatt respekt for dem. Nå er det vår oppgave å ta vare dem, sier hun.

Spesiallaget gjerde

Som konsekvens av at publikum ikke har overholdt forbudet vil det i løpet av høste bli satt opp et gjerde rundt maleriene. Dette vil tydelig markere at man ikke skal gå helt bort til berget, men det skal være mulig å se på maleriene.

Gjerdet er spesiallaget og det er satt fokus på å ta vare på det estetiske. Arkeologen sier de er glade for at folk besøker bergmaleriene, men at alle må være nøye med å ikke røre maleriene.

- Vi ønsker at folk skal ta vare på den kulturskatten. De kan stå i minst 1000 år til om de får stå i fred, men de kan også fjernes på null komma niks. Folk skal få se, men ikke røre, avslutter Chruickshank.