Ironisk nok kan det første toktet bli hindret av mye is.

– Det har ligget et lavtrykk over Polhavet den siste tiden, og dermed har det blitt lavere temperaturer og vind som har ført mye is inn i toktområdet. Det setter grenser for undersøkelsene våre. Det var faktisk mindre is i disse farvannene i februar og mars enn det er nå, sier Ingvaldsen.

Strategisk initiativ

Toktet som startar i dag er det første i et såkalt strategisk initiativ for Arktis.

En del av området som skal kartlegges har ikke vært undersøkt tidligere, mens andre deler ikke har vært kartlagt i samme omfang som havforskningen legg opp til denne gang.

– Vi skal bruke den samme metodikken som under økosystemtoktene våre og kartlegge alt fra planteplankton til hval og fugler. Da bruker vi en lang rekke redskaper for å ta prøver, det være planktonhåv eller trål, vi gjennomfører akustiske målinger med ekkolodd og sonar, og vi senker et avansert instrument i vannet for å måle temperatur og saltholdighet. I tillegg tar vi prøver for å analysere næringssalt og planteplankton, og vi tar prøver av organismene som lever på bunnen, forteller Ingvaldsen.

Bunnprøver

Hun legger til at den tidligere forskningen i området i stor grad har vært avgrenset til fysiske og kjemiske undersøkingelser og planktonforskning.

– Denne gangen skal vi i tillegg tråle på flere dyp. Blant annet skal vi tråle i dyphavet nord for kontinentalskråningen, og vi skal gjennomføre grundigere undersøkelser på Jermakplatået enn det som er gjort tidlegere. I tillegg skal vi ta prøvar av havbunnen for å finne ut hva som lever på og i den, forteller Ingvaldsen.

Tre tokt

I samband med prosjektet ”Strategisk initiativ Arktis” skal det til sammen gjennomføres tre store forskningstokt mellom 2014 – 2016.

– Jeg mener dette er et svært spennende prosjekt som kan gi oss mange svar. I første omgang får vi vite hvordan tilstanden i havet er per i dag, og i neste omgang kan vi se hvordan livet i havet og det fysiske miljøet eventuelt kommer til å endre seg som følge av klimaendringane, sier Ingvaldsen.

Forskerne fra Havforskingsinstituttet får også med seg kollegaer fra det russiske havforskningsinstituttet Pinro i Murmansk, det amerikanske havforskningsinstituttet Woods Hole i Massachusetts og Universitetet i Bergen.

Randi Ingvaldsen er leder Havforskningsinstituttets strategiske initiativet for Arktis. Foto: Gunnar Sætra, Havforskingsinstituttet