Her lanserte de det nye programmet for samiske kulturnæringsaktører, Dáhttu. Programmet er for kulturnæringsaktører som drømmer om å leve av sine kunst- og kulturuttrykk.

I Kåfjord og Nord-Troms står den samiske kulturen sterkt. Sametingspresident, Aili Keskitalo, mener regionen er sentral når det kommer til samiske kunst- og kulturuttrykk.

-Nord-Troms er har en spennende historie med mye kreativ entreprenørskap. I dag er det en av våre viktigste katalysatorer for samisk kulturnæring, sier Keskitalo.

Hun opplyser at det i Nord-Troms er skapt et godt miljø for kreativ næring. Dette har blant annet skjedd gjennom miljøer som Halti Næringshage, Senter for nordlige folk, flere festivaler og reiselivsprosjekter.

Få hevet kompetansen

Samisk kulturnæringen er basert på og skapt av samiske kunst og kulturuttrykk. Næring blir det når disse uttrykkene selges og kommersialiseres som produkter eller tjenester for et marked.

I dag er det flere bedrifter som har etablert seg innenfor kultur- og kulturbasert næring i både Nord-Troms og Troms.

- Nå håper Sametinget at det skal bli flere bærekraftige arbeidsplasser innen kultur- og kulturbaserte næringer i Troms, opplyser Keskitalo.

Gjennom programmet Dáhttu kan Samtinget være med å bidra til dette.  Tolv plasser er satt av til deltakere fra Troms.

Her skal deltakerne få hevet kompetanse på det å drive lønnsom kulturbedrift.

- Aktørene får arbeide med idéutvikling, etablering eller utvikling av eksisterende bedrift og strategiutvikling.

Allerede er Dáhttu i gang i Finnmark, også der er det tolv deltakere.

Oppstart for programmet er planlagt i november på Senter for nordlige folk.