Rettssaken vil gå fra tirsdag til torsdag denne uken i Nord-Troms tingrett.

NRK skriver tirsdag at det ikke er klart om retten til ta stilling til eierskapet, men advokat for Vatne, Gunnar Nerdrum, sier målet for dem er å fastlå eierskap.

– Det er en svært prinsipiell sak, for vi tar i bruk en lovanvendelse som i henhold til lærebøkene ikke er aktuelt i Norge i dag, sier høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum til NRK.

Lovanvendelsen gjelder et juridisk begrep som heter «derelinkvere», som betyr å oppgi eiendomsrett.

I 2012 skrev Framtid i Nord om at Ingunn Rivertz Vatne mener hun eier alt av høyfjell i Lyngen.

Rivertz Vatne er eier av den gamle proprietærgården «Karnes». Alt av høyfjell defineres som blant annet høyfjellet på Lyngen-halvøya.

Rivertz Vatne mener å ha all nødvendig bevismateriale for å kunne påstå at grunneier av Karnes gård også er grunneier av blant annet Lyngsalpan.

Lang historie

Dette er historie som går tilbake til midten av 1800-tallet da Rasmus Hagen, som eide all grunn i det som nå er Lyngen, Storfjord og Karlsøy, gikk bort. NRK skriver at Hagen hadde ingen etterkommere, og de umatrikulerte områdene ble solgt til bestyrer for dødsboet Marinius Nissen Dreyer for fem spesidaler i 1850. Dreyer døde rundt 1870, og i hans dødsbo er ikke fjellene nevnt med et ord.

Dermed mener Nerdrum at han har såkalt derelinkvert eiendommen, eller oppgitt eiendomsretten til den.

– Da ligger den til rette for okkupasjon, da gjør man gjeldede å være eier av eiendommen. Det er grunnlaget for saken nå, sier Nerdrum.

Topptur Foto: Jan Arild Hansen