En undersøkelse fra Gjensidige viser at 94 prosent av bilistene i Troms mener de har god kunnskap om reglene for hvordan en skal kjøre i rundkjøringer.

- Det tyder på at mange sjåfører overvurderer sin egen kunnskap, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Både skadestatistikken og andre spørreundersøkelser viser at mange i praksis er usikre på reglene for vikeplikt, plassering og bruk av blinklys i rundkjøringer. Ofte er kollisjoner i rundkjøringer «kranglesaker» der partene er sterkt uenige om hvem som har skylden.

- Utfordringen er at heller ikke «ekspertene» alltid er enige om hvilke regler som gjelder. Noe av årsaken er at vi ikke har egne regler for rundkjøringer. Vi må benytte oss av de bestemmelser som regulerer den enkelte kjøresituasjonen og tilpasse dem som gjelder for vanlige veikryss, sier Eklo.

Menn er noe mer selvsikre enn kvinner. Eldre sjåfører er mer usikre enn unge. Det siste kan ha sammenheng med at det er lengre siden eldre sjåfører fikk kjøreopplæring, samtidig som rundkjøringer fortsatt er et forholdsvis nytt fenomen de fleste steder i landet. Halvparten av alle bilister sier de har opplevd nestenulykker i en rundkjøring.

Gjensidige mottar daglig mange henvendelser fra fortvilte kunder som har fått skade på bilen i en rundkjøring. Forsikringsselskapets erfaring er at det er mange vikepliktsbrudd, påkjørsler bakfra og biler som på grunn av feltskifte/feilplassering dulter borti hverandre. Svært ofte skjer sammenstøt i forbindelse med innkjøring og utkjøring.

- Det beste rådet vi kan gi er å holde så lav hastighet inn i rundkjøringen og gjennom rundkjøringen at du klarer å ha oversikt over trafikkbildet, sier Eklo.