Wenche Hansen er sliten og frustrert etter flere års kamp mot Lyngen kommune for å sikre sønnen Thomas (38) en best mulig tilværelse. Han har downs syndrom og behov for tilsyn 24 timer i døgnet.

Politikerne vedtok i 2011 at vaktbua skulle stenges. Beboerne på Solbakken skal følges opp fra Solhov bo- og aktivitetssenter. Avstanden er 1,2 kilometer.

Kjempeflott

- Thomas og de andre beboerne har det kjempeflott på Solbakken. De trives og er stolte, forteller Wenche Hansen.

Hun opplyser at Thomas i 2002 flyttet inn i sin egen private bolig på Solbakken. Lyngen kommune plasserte samtidig ei vaktbu på andre siden av veien. Bygget var ment som en midlertidig løsning, men har vært i bruk i tolv år av de ansatte.

Hansen har i de siste årene sendt flere klager på den bebudede rivingen av bua.

- Administrasjonen i kommunen fatter stadig nye vedtak, som passer best for kommunen. Beslutningene er dessverre ikke til det beste for Thomas.

Krav på ro

- Hva er det siste vedtaket du klager på?

- Personalet skal overnatte i Thomas sin leilighet. Min kage går på at Thomas har krav på ro og en god natts søvn. Det får han ikke hvis noen fra personalet befinner seg i rommet.

Hun sendte klagen i forrige uke. Svar er ikke mottatt.

Wenche Hansen registrerer at usikkerheten rundt vaktbuas framtid skaper utrygghet også for andre beboere på Solbakken.

Hun understreker at personalet på Solbakken gjør en fantastisk god jobb. Hun har inntrykk av at det hersker godt miljø blant ansatte. Arbeidsstokken er stabil og gir trygghet for beboerne.

Katastrofalt

- Hvis Solbakken skal styre fra Solhov, er kommunen avhengig av bruk av leiebil. Løsningen blir mer kostbar enn dagens ordning.

Hun reagerer kraftig på at Lyngen kommune ikke bryr seg om hva som skjer med beboerne på Solbakken. For Hansen virker det som om det er blitt en prinsippsak.

- Jeg frykter at stenging av bua kan medføre katastrofale følger for beboerne. Jeg er enig i at bua bør settes i bedre stand, men det vil ikke bli en stor utgiftspost, forteller Wenche Hansen.

Stenges i høst

Kjellaug Grønvoll tar sikte på at vaktbua kan stenges i løpet av høsten.

Helse- og omsorgssjefen i Lyngen forholder seg til vedtak fattet av kommunestyret.

- Vi er inne i en prosess, som skal ende opp med at vaktbua fjernes. Planen er at stenging skjer i høst.

- Begrunnelsen er økonomi?

- Hovedprinsippet er at kommunen ikke ønsker flerre enheter innen helse og omsorg. På sikt blir det besparelser når vi samler tjenestene.

- På hvilken måte?

- Når ansatte samles på Solhov, blir det større grad av fleksibilitet, noe som gir mindre utgifter.

Grønvoll minner om at vaktbua tidlig på 2000-tallet var ment som en midlertidig løsning for ansatte på Solbakken. Bygget tilfredsstiller ikke krav i Arbeidsmiljøloven, og kan derfor bli stengt på kort varsel.

- Hva skjer med Wenche Hansens siste klage?

- Den er under behandling. Vi venter på svar fra Fylkesmannen, som vurderer om kommunen gir et forsvarlig tilbud til brukeren, forteller helse- og omsorgssjef Kjellaug Grønvoll.