På landsbasis er det bare 84 av 429 kommuner som forlanger at sine leverandører skal være tilknyttet en returordning for innsamling og gjenvinning av brukt emballasje.

Kildesortering, innsamling og gjenvinning er en viktig del av kampen for miljøet, men likevel er det flere av de som selger og produserer varer som ikke er med på å betale for gjenvinningen av emballasjen sin.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener kommuner og fylkeskommune bør gå foran som et godt eksempel.

– Jeg er opptatt av at det offentlige skal ta miljøansvar og inspirere så mange som mulig, både private og næringsdrivende, til å gjøre det samme, sier miljøvernministeren.

–Viktig å stille krav

Allerede i 2009 besluttet Fornyings- og administrasjonsdepartementet at offentlige virksomheter skal kreve at deres leverandører er medlem i en slik returordning.

I Troms er det kun Nordreisa og Salangen kommune som er med i ordningen.

Tromsø, Kvæfjord, Harstad, Ibestad, Gratangen, Lavangen, Bardu, Dyrøy, Sørreisa, Tranøy, Lenvik, Berg, Torsken, Målselv, Balsfjord, Storfjord, Kåfjord, Lyngen, Karlsøy, Skjervøy og Kvænangen kommune har foreløpig valgt å stå utenfor.

Ordfører i Salangen kommune, Sigrun Wiggen Prestbakmo, oppfordrer flere kommuner til å ta ansvar.

– Kommunene har mange oppgaver å løse og interesser å ivareta. Jo flere som har mulighet til å stille klare krav til sine leverandører når det gjelder miljøet, desto bedre. Det er et viktig tema, og vi har som en del av det offentlige mye makt til å påvirke, mener hun.

Spleiselag for miljøet

I Norge har næringslivet inngått avtale med miljømyndighetene hvor de som sender emballasje ut på markedet også tar ansvar for at den blir samlet inn og forsvarlig gjenvunnet.

Bidrag til kommunene og de private aktørene som samler inn emballasjen dekkes av næringslivets medlemskap i Grønt Punkt.

Det offentlige kan gjennom gratis kontrollmedlemskap kreve at deres leverandører er med på spleiselaget og bidrar.

– Kontrollmedlemmene våre betyr mye for den jobben vi gjør for miljøet og samfunnet. Skal vi klare å få med oss hele næringslivet på spleiselaget, er vi avhengige av at det offentlige bruker den makten de har til å påvirke alle sine leverandører, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.