1. juli ble det lovbestemt at skolen og skoletida skulle være tobakksfri. På Nord-Troms Videregående har det skjedd få endringer.

Elevrådsleder Victoria Figenschou Mathiassen mener at skolen ikke har overholdt den den nye loven godt nok.

- Denne loven har bakdeler og fordeler, men når loven først er der må den respekteres. At skolen har et tilrettelagt sted for røyking utenfor skolens område, som lærerne og andre ansatte benytter seg av, er feil. Loven skal gjelde likt både for elever og lærere, men det gjør den ikke nå. Dette har elevrådet formidlet til ledelsen, forteller Figenschou Mathiassen.

Loven ble vedtatt på bakgrunn av et ønske om å beskytte ungdom mot snus- og røykepress i skoletiden og at det skal være like regler for alle skolene i landet. Helsedirketoratet håper at denne loven vil gjøre at færre unge velger å begynne med røyking eller snusing.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Få endringer

Driftsleder Rolf Bakkeslett på Nord-Troms VGS, skolested Nordreisa, sier til Framtid i Nord at skolen har hatt et forbud mot bruk av tobakk på skolens område i flere år.

- Utenom dette har vi ikke gjort noen endringer siden den nye loven kom. Vi har et tilrettelagt sted for røykere ved siden av skolens område, men etter oppfordring fra elevrådet vil vi fjerne dette, forteller Bakkeslett.

Bakkeslett har et inntrykk av at det har blitt færre og færre elever som røyker i løpet av de siste årene.

- Bruk av snus i skoletiden er et problem for renholderne på skolen, men det er ikke noe som har blitt værre enn tidligere, legger han til.

Ulike sanksjoner

Den nye loven skal gjelde både for elever, lærere, andre ansatte på skolen og besøkende innenfor skolens område. For elevene gjelder den også når de oppholder seg utenfor skolens område, i skoletiden.

Helsedepartementet mener er det opp til hver enkelt skole å bestemme hvilke sanksjoner eventuelle brudd skal ha. For elevene kan dette bety anmerkinger eller varsel om nedsatt orden. Om lærere eller andre ansatte gjør det samme, er ikke sanksjonene like klare.

- Det har vi ikke diskutert. Vi vil se hvordan den nye loven fungerer før vi kommer tilbake til dette, forteller driftsleder Rolf Bakkeslett.

Maria Reiersen (16) og Martine Angell (16) går begge første året på Helse- og oppvekstfag. Jentene har ikke fått mye informasjon om den nye lovbestemmelsen, annet enn at det ikke er lov å røyke og snuse på skolens område.

- Vi er egentlig positive til den nye loven. Det er selvfølgelig dumt for de som er vanerøykere, men det er bra at man tar hensyn til de som ikke liker eller tåler røyking. På sikt vil dette skape et bedre miljø på og rundt skolen, mener elevene.