Neste uke inviterer Nord-Troms regionråd som en av arrangørene til storstilt Havbruksseminar på Skjervøy.

Til seminaret er blant annet Fiskeriminister Elisabeth Aspaker invitert, og hvor hele seminaret skal ta for seg de behov oppdrettsnæringa har i regionen.

- Det er et hån mot hele kystbefolkningen at de som har brukt fjorden gjennom flere tusen år ikke skal være med å diskutere kystens fremtid, sier kommunepolitiker Arvid Lilleng fra Storfjord.

Ikke en fisker

Lilleng har registrert at de to store oppdrettsaktørene Lerøy og John Fredriksen sitt selskap Marine Harvest skal få legge frem sine fremtidige behov for havområder, samt at noen lokale bedrifter skal få fortelle hva de kan tilby til oppdretterne.

- Men ingen fjordfiskere, rekefiskere eller rekeindustrien fra Lyngen er invitert til å fortelle hva oppdretterne har å si for deres næring, påpeker Lilleng.

Skjønner frustrasjonen

Ordfører i Kvænangen, Jan Helge Jensen sier til avisa at han har registrert at arrangørene av seminaret på Skjervøy har valgt bort en hel næring når fremtidens havbruksnæring skal diskuteres.

- Jeg skjønner den frustrasjonen, og det er muligens noe merkelig at arrangøren har latt være å invitere primærnæringen, svarer Jensen.

På spørsmål hvorvidt Nord-Troms Regionråd selv har skyld i dennemisnøyen, i og med at de selv er en del av arrangørene, svarer Jensen at regionrådet verken har hatt ansvar for innhold eller hvem som skal delta.

Men på tross av reaksjonene, mener Jensen at et slikt seminar er svært viktig med tanke på fremtidig utnyttelse av havressursene, og hva dette vil bety for regionen.

Les mer i papirutgaven av Framtid i Nord.